Европейскую Социальную Хартию нужно ратифицировать

11.06.2001, 11:14

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал Кабинету Министров ускорить подготовку и передачу на рассмотрение парламента законопроекта о ратификации Европейской Социальной Хартии. (укр.)

Як наголошувалося на засіданні Комітету, схвалення цього документа має стати одним із кроків, спрямованих на адаптацію національного законодавства до міжнародних стандартів у соціальній сфері та виконання Україною зобов'язань перед Радою Європи. Парламентський Комітет звинуватив уряд у зволіканні з виконанням відповідного доручення Верховної Ради.

Втім, Міністерство праці та соціальної політики, яке проаналізувало на відповідність статтям Європейської соціальної хартії і Європейської соціальної хартії (переглянутої) зміст Конституції та законів України, прийнятих до 1 січня 2001 року, вважає, що національне законодавство в основному відповідає міжнародним нормам та стандартам.

Однак, наголошує Мінпраці, ряд статей ЄСХ (переглянутої) зараз не можуть бути виконані Україною.

Зокрема, це стосується збереження на основі двосторонніх і багатосторонніх угод пенсійних прав громадян незалежно від зміни їх місця проживання на територіях країн, що приєдналися до Хартії. Не закінчено також формування законодавчої бази в галузі державного соціального страхування.

Мінпраці, як і раніше, дотримується думки, що Україна може брати на себе соціальні зобов'язання, передбачені Хартією, лише за умови стабілізації національної економіки та продовження роботи всіх зацікавлених сторін на прийняття відповідних законопроектів і їх застосування на практиці.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також