Инновационная деятельность может быть выгодной

12.06.2001, 11:12

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рекомендовал парламенту одобрить подготовленный ко второму чтению правительственный законопроект "Об инновационной деятельности". (укр.)

Голова підкомітету з питань інноваційної діяльності та захисту інтелектуальної власності Лев Глухівський нагадав, що після розгляду в другому читанні 22 березня цього року законопроект не набрав більшості голосів і його було направлено на доопрацювання. Депутат сказав, що в документі, підготовленому до розгляду в повторному другому читанні, профільний Комітет врахував усі пропозиції і зауваження, які надійшли на сьогодні. Л. Глухівський не виключив, що парламент розгляне законопроект "Про інноваційну діяльність" і ухвалить його як закон ще до завершення сьомої сесії.

В разі прийняття відповідного закону, наголосив народний депутат, "інноваційна діяльність стане вигідною Україні".

Законопроект визначає правові, економічні та організаційні засади державного регулювання інноваційної діяльності в Україні, встановлює форми стимулювання державою інноваційних процесів. Документом пропонується надавати державну підтримку суб'єктам господарювання всіх форм власності, що реалізують в Україні інноваційні проекти, а також підприємствам всіх форм власності, що мають статус інноваційних.

Для реалізації інноваційного проекту законопроектом передбачається його реєстрація, в ході якої має проводитися експертиза щодо того, чи є проект інноваційним. Для реалізації інноваційного проекту передбачаються значні пільги. Зокрема, звільнення на 50% від податку на прибуток і 50% - від податку на додану вартість.

Податкові пільги пропонується надавати протягом трьох років (термін, впродовж якого є чинним свідоцтво про державну реєстрацію проекту) за умови, якщо реалізація інноваційного проекту розпочалася не пізніше 18 місяців з часу його державної реєстрації. Як зазначив Л. Глухівський, запровадження такої норми покликане стимулювати виробників до швидкої реалізації інноваційного проекту.

Крім податкових пільг, документом передбачено можливість отримання безвідсоткових кредитів через державні фінансово-кредитні інноваційні установи. У разі кредитування через комерційні банки, законопроект припускає зменшення кредитної ставки коштом державних фінансово-кредитних установ.

Серед інших пропозицій щодо введення пільг Л. Глухівський назвав скасування мита на поставки продукції для реалізації пріоритетних інноваційних проектів, визначених урядом.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також