Электростанциям с повышенными экологическими показателями будут предоставлены льготы

15.06.2001, 11:17

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений в некоторые законы Украины по созданию электрических станций с повышенными экологическими показателями безопасности. (укр.)

Як зазначають автори документа, необхідність ухвалення такого закону зумовлена потребою України у створенні генеруючих потужностей, які б максимально використовували існуючі в Україні джерела енергії (насамперед, вугілля у тепловій енергетиці).

Автори законопроекту пропонують надати податкові пільги (стосовно земельного податку і сплати ввізного мита) при створенні або експлуатації електростанцій з підвищеними екологічними показниками безпеки. Крім того, пропонується встановити тарифи на електроенергію, що виробляється на таких станціях, на рівні, достатньому для повернення інвестицій, вкладених в їх будівництво.

Законопроектом, зокрема, передбачається тимчасово - до 1 січня 2011 року - звільнити електростанції з підвищеними показниками екобезпеки від сплати мита на ввезення сировини, матеріалів, комплектуючих, обладнання, устаткування, поклавши визначення обсягів і номенклатури товарів, що ввозяться, на Кабінет Міністрів України.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради, визнаючи актуальність економічного стимулювання господарюючих суб'єктів до поліпшення екологічних показників виробництва, звернуло увагу на необхідність ретельного опрацювання всіх аспектів проблеми.

Уточнення, на думку експертів управління, потребує запропонована авторами норма щодо встановлення тарифів на електроенергію. Вони вважають, що її реалізація на практиці може призвести до ситуації, в якій непродуктивні витрати, в тому числі пов'язані з нераціональними технологічними або управлінськими діями, будуть компенсовані за рахунок споживачів.

Експерти управління також вважають недостатньо обгрунтованою пропозицію авторів щодо надання суттєвих митних пільг для ввезення значних обсягів іноземної продукції у вигляді комплектуючих.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також