В парламентских комитетах рассмотрен законопроект о Концепции стабильного развития Украины

16.06.2001, 10:34

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления, а также парламентский Комитет по вопросам науки и образования рассмотрели на своих заседаниях законопроект о Концепции стабильного развития Украины, внесенный Кабинетом Министров. (укр.)

Концепція спрямована на взаємозв'язок стратегій екологічного та соціально-економічного розвитку суспільства.

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування ухвалив рекомендувати Верховній Раді України створити Тимчасову спеціальну комісію для підготовки зазначеної Концепції, поклавши в її основу засади зовнішньої і внутрішньої політики держави.

У Комітеті констатують, що поданий у парламент проект Концепції в цілому висвітлює проблеми місцевого самоврядування, однак документ повинен конкретизувати відомства, відповідальні за втілення окремих положень документа. Недостатньо, вважають у Комітеті, в проекті Концепції окреслено завдання у сфері державного будівництва, натомість документ обмежується закликом до проведення адміністративної реформи, не вказуючи шляхів її здійснення.

Проект Концепції загалом був схвалений Комітетом з питань науки і освіти. Водночас, Комітет звернув увагу розробників законопроекту на необхідність законодавчого визначення в документі питання особливих екологічно небезпечних зон, притаманних лише Україні (Чорнобиль, річка Дунай).

Зазначені рішення направлені до профільного Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Довідково: Необхідність розробки Концепції зумовлена як внутрішніми соціально-економічними й екологічними передумовами, так і міжнародним зобов'язаннями України, прийнятими на Конференції ООН з навколишнього природного середовища і розвитку (Ріо-де-Жанейро, 1992 рік).

Серед пріоритетних завдань політики сталого розвитку проект Концепції передбачає, зокрема:
- державну підтримку реалізації економічної, екологічної та соціальної стратегії розвитку суспільства на основі їх взаємозв'язку та взаємоузгодженості;
- формування механізмів інтеграції екологічної компоненти у стратегію соціально-економічного розвитку;
- створення системи збалансованого управління розвитком суспільства, стимулювання охорони довкілля і відновлення його природних властивостей, належне регулювання використання природних ресурсів та розвиток продуктивних сил держави.

Перша версія проекту Концепції була розроблена в 1996 році, після чого в 1998 році документ було доопрацьовано та представлено на розгляд парламенту. У вересні 1999 року друга версія Концепції, після розгляду в комітетах Верховної Ради, була повернута для доопрацювання авторам. Третя версія Концепції сталого розвитку, яка перебуває на розгляді в парламентських комітетах, розроблена на підставі програми дій уряду, яка була затверджена Верховною Радою у квітні 2000 року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також