Электронные документы должны иметь юридическую силу

19.06.2001, 10:31

В Верховную Раду Украины поступил правительственный законопроект об электронных документах и электронном документообороте, который должен быть рассмотрен в парламентских комитетах по вопросам науки и образования, свободы слова и информации, национальной безопасности и обороны. (укр.)

Законопроект пропонує встановити основні організаційно-правові засади електронного документообігу та використання електронних документів.

Як наголошують автори, через відсутність таких засад сьогодні в Україні загальмована уся діяльність, пов'язана з електронною торгівлею, зокрема і в мережі Інтернет.

Мета законопроекту - надати електронним документам юридичної сили, рівної паперовим. При цьому, електронний цифровий підпис - інструмент, що дозволить створити правові основи для електронного документообігу (в тому числі в мережі Інтернет), укладати угоди, створювати платіжні системи нового типу, електронні цінні папери тощо.

Як зазначається в проекті документа, виходячи з властивостей застосування електронного цифрового підпису він може використовуватися для підтвердження цілісності, дійсності та авторства будь-яких електронних документів: текстових, графічних, окремих строк та записів у базах даних.

Проект включає 5 розділів, в яких визначено терміни та сферу дії Закону, суб'єкти відносин при виконанні електронних документів, їх права та обов'язки, правовий статус електронних документів, причини та умови їх використання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також