В парламент внесен закон "О Государственном реестре физических лиц"

02.06.2001, 12:12

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендовал парламенту принять за основу законопроект "О Государственном реестре физических лиц". (укр.)

Створення Державного реєстру фізичних осіб є одним із зобов'язань України, взятих при вступі до Ради Європи.

Ухвалення відповідного закону, наголошує автор проекту, дасть можливість розв'язати низку проблем, зокрема скасувати систему прописки, яка суперечить Конституції, обмежуючи право людини на вільне пересування та обрання місця проживання в межах держави.

Створення Державного реєстру фізичних осіб, зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, дозволить усунути перешкоди для фізичних осіб щодо свободи пересування та вільного вибору місця проживання, а також регламентувати в інтересах захисту прав людини та національної безпеки держави законодавчим шляхом діяльність, пов'язану з накопиченням персональних даних і їх використанням за призначенням.

З прийняттям закону прописку передбачається замінити інформацією про особу в Державному реєстрі фізичних осіб, що дозволить громадянам вступати в будь-які правовідносини, передбачені законодавством України, незалежно від місця їх проживання.

Проектом документа визначено основні завдання, що покладаються на Державний реєстр фізичних осіб.

Документом пропонується визначити Міністерство юстиції України розпорядником Реєстру.

До системи реєстру віднесено уповноважені та реєструючі органи, що утворюються в системі органів юстиції та в системі Міністерства закордонних справ України. Законопроектом також запропоновано порядок здійснення реєстрації фізичних осіб, перелік документів, що подаються для цього.

Передбачено й обмеження щодо права фізичних осіб на свободу пересування, вільне обрання місця проживання в межах України.

У прикінцевих положеннях документа визначено, що з набранням чинності закону присвоєння персонального номера фізичним особам та внесення інформації до Державного реєстру фізичних осіб має супроводжуватися перевіркою і доповненням інформації щодо сплати ними податків та інших обов'язкових платежів.

Пропонується зобов'язати дипломатичні представництва та консульські установи - протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом подати до Реєстру відомості про громадян України, які виїхали за кордон на постійне проживання і перебувають на обліку в цих представництвах та установах.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також