Проект закона о Национальной системе конфиденциальной связи готов к рассмотрению в первом чтении

20.06.2001, 15:35

Комитет Верховной Рады по вопросам строительства, транспорта и связи рассмотрел на своем заседании проект закона о Национальной системе конфиденциальной связи, внесенный Кабинетом Министров, и рекомендовал подать этот документ на рассмотрение парламента в первом чтении. (укр.)

Комітет відзначив актуальність прийняття закону, оскільки в Україні не існує системи, яка б забезпечувала обмін конфіденційною інформацією між органами державної влади і управління, а також надавала б платні послуги конфіденційного зв'язку банківським установам, науково-впроваджувальним фірмам та іншим фізичним і юридичним особам.

Законопроектом пропонується врегулювати відносини, пов'язані із створенням, функціонуванням, розвитком та використанням Національної системи конфіденційного зв'язку (НСКЗ).

Найважливішим її елементом стане Система інформаційно-аналітичного забезпечення Президента України та органів державної влади. Враховуючи, що значна частка інформації в цій Системі носитиме конфіденційний характер, для забезпечення її функціонування законопроектом пропонується створювати розвинуту та захищену телекомунікаційну основу.

Згідно із законопроектом уряд визначатиме спеціальний уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері конфіденційного зв'язку, який здійснюватиме управління НСКЗ та забезпечуватиме її функціонування.

Законопроектом вперше визначається термін "спеціальна система (мережа) зв'язку", який часто зустрічається в чинному законодавстві, але значення якого тлумачиться по-різному.

Водночас, у законодавстві немає окремого законодавчого акту, який врегулював би питання, пов'язані зі створенням та функціонуванням спеціальних систем зв'язку. Особливої важливості набувають питання залучення різноманітних джерел фінансування створення НСКЗ.

Уряд пропонує також, враховуючи попит на послуги зв'язку, створити передумови для використання частини ресурсу системи конфіденційного зв'язку з комерційними цілями. Тобто використовувати її як систему подвійного призначення. Це, як вважає уряд, дозволить залучити додаткові кошти для підтримки функціонування та розвитку НСКЗ з подальшим її переходом на самоокупність.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також