Парламентский комитет - за социальные и правовые гарантии военнослужащим

05.06.2001, 11:11

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики и труда рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о ратификации Протокола к Соглашению между государствами-участниками Содружества Независимых Государств о социальных и правовых гарантиях военнослужащих, лиц, уволенных с военной службы, и членов их семей от 14 февраля 1992 года. (укр.)

Підписання цього Протоколу було спрямоване на міжнародне врегулювання в рамках країн-членів СНД питань соціального захисту осіб із числа військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, та членів їхніх сімей, збереження за ними встановлених пільг і гарантій незалежно від місця проживання.

Основне положення Протоколу стосується громадян, які проходили військову службу у військових частинах Збройних Сил, інших військах, військових формуваннях та органах колишнього СРСР та які переведені (зараховані) на військову службу до Збройних Сил, інших військ або військових формувань та органів держав-учасниць СНД при їх переїзді на постійне місце проживання з однієї держави СНД до іншої.

На таку категорію осіб розповсюджуються права та пільги, гарантії та компенсації, встановлені законодавством та іншими нормативно-правовими актами для відповідної категорії осіб держави-учасниці СНД, обраної для проживання.

Крім того, встановлюється порядок виплат компенсації та страхових сум членам сімей військовослужбовців, ряд особливостей соціального захисту (щодо надання їм транспортних послуг, обміну житла, користування закладами освіти всіх рівнів, митних пільг).

Головне науково-експертне управління парламенту підтримало рішення Комітету з питань соціальної політики та праці, зазначивши, що ратифікація Протоколу не вимагає внесення додаткових змін до чинного законодавства України і цілком відповідає національній політиці держави у вирішенні цих проблем.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також