Налоговикам могут запретить заниматься политикой

06.06.2001, 11:09

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендовал парламенту принять в первом чтении законопроект о внесении изменений и дополнений в Закон Украины "О государственной налоговой службе в Украине". (укр.)

Документом, автором якого є народний депутат України Олександр Чародєєв, зокрема, пропонується запровадити заборону для чиновників-податківців належати до політичних партій чи рухів.

Автор законопроекту вважає, що введення в дію цієї норми унеможливить зловживання з боку керівників підрозділів державної податкової служби як в межах самої структури (наприклад, переслідування підлеглих), так і за її межами - стосовно суб'єктів (фізичних чи юридичних осіб), що є прихильниками або членами інших політичних партій.

Нині, відповідно до діючого законодавства, посадові особи органів державної податкової служби обмежені дисциплінарною, адміністративною, матеріальною чи кримінальною відповідальністю лише за невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків.

Наголошуючи на необхідності введення пропонованої норми, автор констатує, що посадовці системи Державної податкової адміністрації - як представники виконавчої влади зі спеціальним статусом - мають суттєву перевагу щодо реалізації своїх прав у політичній сфері.

Комітет підтримав проект, наголошуючи на доцільності департизації органів Державної податкової служби України, - на реалізацію конституційного принципу заборони створення і діяльності організаційних структур політичних партій в органах виконавчої влади відповідно до ч. 3 ст. 57 Основного Закону України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також