О защите инвалидов в Украине

07.06.2001, 11:25

Комитет Верховной Рады Украины по делам пенсионеров, ветеранов и инвалидов рекомендовал парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений к Закону Украины "Об основах социальной политики защищенности инвалидов в Украине". (укр.)

Законопроектом пропонується встановити фіксований норматив робочих місць для забезпечення працевлаштування інвалідів - чотири відсотки від загальної чисельності працюючих. Якщо ж на підприємстві працює від 15 до 25 чоловік - передбачити для інвалідів не менше одного робочого місця.

За недотримання підприємством (об'єднанням), установою, організацією цього нормативу робочих місць документом передбачається запровадити штрафні санкції та відповідальність керівників підприємств - за незабезпечення виконання нормативів робочих місць для інвалідів та їх використання всупереч законодавству.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів зазначив у рішенні, що нині в Україні майже 3 млн. інвалідів, з яких половина працездатного віку й потребує трудової реабілітації. Щороку їх чисельність збільшується на 250-300 тис. осіб, насамперед, через інвалідність, отриману на підприємствах з важкими та шкідливими умовами праці. Тому вирішення цієї проблеми, вважає Комітет, є нагальною.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради, підтримавши законодавчу пропозицію уряду стосовно посилення виконавчої дисципліни керівників підприємств щодо виконання нормативів робочих місць для інвалідів, а також підвищення їх зайнятості, запропонувало перекласти організацію робочих місць для інвалідів на Фонд соціального захисту інвалідів.

Профільний Комітет не погодився з такою пропозицією Головного науково-експертного управління, оскільки вважає основним завданням зазначеного Фонду відшкодування потерпілим шкоди, завданої їм на виробництві.

Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів також відхилив як такі, що не відповідають Конституції України, пропозиції, висловлені народними депутатами, - щодо пов'язування відсоткового нормативу працевлаштування інвалідів з наявними можливостями окремих галузей народного господарства.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також