Разработан законопроект о ценных бумагах и фондовом рынке

08.06.2001, 11:16

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту утвердить в первом чтении законопроект "О ценных бумагах и фондовом рынке". (укр.)

Метою документа, відповідно до пояснювальної записки, є подальший розвиток фондового ринку та забезпечення захисту прав і законних інтересів інвесторів. Зокрема, в законопроекті визначається поняття недобросовісної реклами на фондовому ринку. Для структур фондового ринку пропонується запровадити правила, згідно з якими інформація про емітентів може ставати відкритою, що відповідали б нормам законодавства країн Європейського Союзу.

В документі визначається класифікація цінних паперів в Україні та поділ їх на групи, види, категорії тощо. Законопроект також передбачає врегулювання порядку розміщення цінних паперів (відкритого і закритого), який відповідав би нормам міжнародних фондових ринків, - стосовно прозорості та відкритості інформації, що її мають надавати емітенти цінних паперів, та вимогам до захисту прав інвесторів.

В законопроекті передбачено існування в Україні єдиного депозитарію для недержавних цінних паперів. Документом також визначаються єдині правила реєстрації прав власності на цінні папери, встановлюються єдині для фондових бірж і торгівельно-котирувальних систем вимоги до організації торгівлі.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також