Премьер-Министр попросил о введении моратория на вынужденную реализацию имущества

09.06.2001, 11:29

Премьер-Министр Украины обратился с просьбой к руководству Верховной Рады Украины поспособствовать ускорению рассмотрения законопроекта о введении моратория на вынужденную реализацию имущества, который внес в парламент Президент Украины Леонид Кучма. (укр.)

За словами глави уряду, нормативне регулювання зазначених питань через прийняття відповідного закону дозволить "привести механізм реалізації майна до державних інтересів" та сприятиме встановленню контролю над цим процесом.

Законопроектом, зокрема, пропонується встановити мораторій на застосування примусової реалізації майна державних підприємств та господарських товариств, у статутних фондах яких частка держави становить не менше 25%, до вдосконалення визначеного законами України механізму примусової реалізації майна. (Документ внесено до проекту розкладу засідань Верховної Ради на четвер, 7 травня, для голосування щодо включення його до порядку денного сьомої сесії. - І.У.)

Автор документа пояснює необхідність запровадження мораторію недосконалістю діючих процедур примусової реалізації майна, закріпленого за відповідними підприємствами в процесах, пов'язаних з банкрутством та продажем об'єктів податкової застави. Як зазначається в пояснювальній записці до документа, це призводить до знецінення та втрати майна державних підприємств та господарських товариств, у статутних фондах яких державна частка становить не менше 25%, а також до руйнування цілісних майнових комплексів підприємств, порушення їхніх виробничих циклів тощо.

На думку Президента, це є прихованою приватизацією державного майна. При цьому ціна об'єктів під час продажу, як правило, значно нижча їх балансової, а тим більше ринкової вартості. В результаті державі завдаються збитки на сотні мільйонів гривень.

Такий стан справ негативно позначається на інтересах країни та загрожує її економічній безпеці, наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також