В помощь должникам

01.10.2002, 11:31

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о внесении изменений и дополнений к Закону Украины "О возобновлении платежеспособности должника или признания его банкротом". (укр.)

Законопроектом пропонується вдосконалити реалізацію механізму відновлення платоспроможності боржника, а також можливості забезпечення своїх вимог кредиторами.

У діючому Законі визначені умови та порядок відновлення платоспроможності суб'єктів підприємницької діяльності - боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури, повного або часткового задоволення кредиторів. Однак, на думку автора, існує низка проблем, пов'язаних з неврегульованим до кінця на законодавчому рівні механізмом. Зокрема, Закон не дає можливості кредиторам забезпечити належним чином свої вимоги. А також він має недостатню соціальну спрямованість, оскільки його положення не дають можливості врахувати належним чином права та інтереси трудового колективу боржника.

У законопроекті пропонується більш детально окреслити коло прав конкурсних кредиторів та механізм їх реалізації в процедурі порушення справи про банкрутство. Автор вважає, що арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації, у випадку, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не протирічать інтересам конкурсних кредиторів. Також надати комітету кредиторів повноваження виборчого органу, який представляє інтереси всіх кредиторів в справі про банкрутство й має право оперативно приймати рішення в межах своєї компетенції.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также