Депутаты выступают за увеличение государственной поддержки среднего образования

23.10.2002, 17:52

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам науки и образования рассмотрел проект рекомендаций парламентских слушаний "О выполнении законодательства по развитию общего среднего образования в Украине" (укр.).

Народні депутати погодилися з основними положеннями виступу Голови Комітету С.НІКОЛАЄНКА "Проблеми законодавчого забезпечення та пріоритетні напрями розвитку загальної середньої освіти в Україні", а також з проектом матеріалів до парламентських слухань "Забезпечення виконання законодавства щодо розвитку загальної середньої освіти - основна передумова формування культурного, інтелектуального, технологічного потенціалу української нації".

Комітетом також розглянуто та запропоновано відхилити проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" (щодо виплати заробітної плати працівникам освіти), як такий, що не відповідає вимогам статті 27 Бюджетного кодексу України.

На засіданні, зокрема, зазначалося, що при збільшенні розміру дотацій, яке передбачається законопроектом, необхідно збільшити загальну суму дотацій вирівнювання, а також внести відповідні зміни у доходну та видаткову частини Державного бюджету України.

Народні депутати рекомендували Верховній Раді України прийняти за основу проект закону про державну підтримку книговидавничої справи в Україні. На їхню думку, прийняття зазначеного законопроекту дозволить зменшити спад та вивести видавничу галузь із кризового стану. Така виважена податкова політика держави призведе до реального зменшення ціни книги, а вивільнені кошти дозволять переоснастити видавничо - поліграфічну галузь сучасним обладнанням, вивести її на сучасний рівень та зробити конкурентоспроможною.

Комітет також зазначив, що прийняття документу та запровадження особливого режиму оподаткування суб'єктів видавничої справи дозволить, без залучення додаткових бюджетних коштів, вже в перший рік його дії досягти суттєвого збільшення обсягів випуску та реалізації української книги й істотно збільшити надходження до бюджету, своєчасно направивши на розвиток книговидавничої справи за орієнтовними підрахунками близько 400 млн. гривень. Це дозволить повністю переоснастити матеріально-технічну базу галузі сучасним обладнанням.

Комітет рекомендував парламенту відхилити проект закону про національний заклад (установу) України як такий, що суперечить Закону України Закону України "Про вищу освіту" та потребує суттєвого доопрацювання.

Комітет також пропонує Верховній Раді прийняти проект Постанови Верховної Ради України про заснування соціальних стипендій Верховної Ради України студентам вищих навчальних закладів (з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених родин). Зазначену стипендію передбачається виплачувати студентам таких груп вищих навчальних закладів: класичні університети, педагогічні, технічні, технологічні, охорони здоров'я, юридичні, сільськогосподарські, економічні та управління, архітектури та будівництва, транспорту, підприємництва та торгівлі, культури, фізкультури і спорту, живопису, скульптури та дизайну, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради України.

Читайте також

Читайте также