Верховная Рада вносит поправки в закон "О патентовании некоторых видов предпринимательской деятельности"

21.10.2002, 13:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О патентовании некоторых видов предпринимательской деятельности". (укр.)

Автори законопроекту народні депутати Р. Богатирьова та Ю. Павленко пропонують скасувати обмеження обсягу реалізації товарів (робіт, послуг) на рівні 1 млн. грн. для суб'єктів малого підприємництва, які мають право обирати спрощений порядок оподаткування. Також податок на додану вартість включається в перелік податків, які не сплачуються при придбані спеціального торгового патенту незалежно від того які операції здійснюються суб'єктом господарювання. Запропоновано скасувати особливий порядок оподаткування прибутку для суб'єктів підприємницької діяльності, які придбали спеціальний торговий патент, при отриманні доходів у вигляді дивідендів, процентів, роялті та доходів від фрахту транспортних засобів.

Автори вважають за доцільне скасувати норму щодо обов'язку суб'єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб, які придбали спеціальний торговий патент, вести книгу обліку доходів і витрат у порядку, встановленому центральним податковим органом. Також скасувати положення про необхідність придбання спеціального торгового патенту всіма суб'єктами підприємницької діяльності, якщо вони мають торгівельні зали для покупців або надають побутові послуги в одному окремому приміщенні, будівлі або її частинах, оскільки, на думку народних депутатів, застосування такої норми обмежує можливість здійснювати діяльність за формою спецпатенту.

У проекті розширюються повноваження органів місцевого самоврядування щодо встановлення такого виду оподаткування малого бізнесу. Зокрема, передбачається, що для його запровадження достатньо ініціативи місцевих органів самоврядування.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также