Разработаны законопроекты о гербе и гимне Украины

28.10.2002, 11:13

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендовал парламенту принять за основу проект законов о большом Государственном Гербе Украины и о Государственном Гимне Украины, внесенный Президентом Украины и определенный как неотложный. (укр.)

Як зазначено у проекті документа, великий Державний Герб України являє собою зображення на синьому щиті золотого Знака Княжої Держави Володимира Великого (малого Державного Герба України); над щитом - зображення великокняжого вінця та синьо-золотого намету; з боків щита - щитотримачів: праворуч - золотого лева, ліворуч - козака з мушкетом; під щитом - стрічку, що поєднує національні барви - синю та жовту; під стрічкою - золотих колосків пшениці, з'єднаних кетягом калини.

У законопроекті також регламентовані місця, де зображення великого Державного Герба України відтворюється. Відтворювання великого Державного Герба України, незалежно від його розмірів, може здійснюватись у вигляді кольорового, чорно-білого та об'ємного зображення довільною технікою виконання із будь-яких матеріалів з додержанням затверджених пропорцій.

Відповідно до закону, використання зображення великого Державного Герба України з метою одержання прибутку чи з іншою комерційною метою забороняється. Глум над великим Державним Гербом України тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством.

У пояснювальні записці до законопроекту "Про затвердження тексту Державного Гімну України" зазначено, що відповідно до конституційних вимог була створена Державна комісія з підготовки та проведення конкурсу на кращий текст Державного Гімну України, яка розглянула 784 проекти тексту Гімну.

Однак, Державна комісія констатувала, що серед усіх представлених проектів тексту не виявлено таких, які б могли стати основою тексту Державного Гімну України. Разом з тим до Державної комісії надійшло чимало пропозицій щодо затвердження історичного тексту П. Чубинського "Ще не вмерла Україна" з певними змінами у тексті.

Державним Гімном України, відповідним законопроектом запропоновано вважати національний гімн на музику М. Вербицького зі словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського в такій редакції:

"Ще не вмерла України і слава, і воля, Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля. Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці. Запануєм і ми, браття, у своїй сторонці. Душу й тіло ми положим за нашу свободу, І покажем, що ми, браття, козацького роду".

Відповідно до законопроекту, пропонується встановити, що урочисті заходи загальнодержавного значення розпочинаються і закінчуються виконанням Державного Гімну України. Музичне виконання Державного Гімну України здійснюється під час проведення офіційних державних церемоній та інших заходів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также