Продолжается формирование законодательной базы рынка ценных бумаг

19.10.2002, 12:12

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту одобрить в первом чтении правительственный проект Закона о внесении изменений в некоторые законы Украины (о соглашении купли-продаже бумаг открытых акционерных обществ). (укр.)

Законопроектом пропонується зобов'язати учасників ринку цінних паперів укладати угоди купівлі-продажу цінних паперів ВАТ, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави лише на організаційно оформлених ринках (за деякими виключеннями) та встановити відповідальність за порушення цієї заборони.

Автори законопроекту вважають, що більшість українських фірм для проходження лістингу встановлюють чисто символічну плату, а проходження офіційного котирування цінних паперів вітчизняних емітентів на деяких біржах здійснюються взагалі безкоштовно. Проте, такі економічні заохочувальні заходи не сприяють виходу на організовані ринки українських емітентів та концентрації на цих ринках попиту.

За даними звітів торговців цінними паперами, у 2001 році лише 10-15 від загального обсягу виконаних договорів укладались ними на організованому ринку, при цьому угоди укладались з акціями лише 172 емітентів (загальна кількість акціонерних товариств, яким Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку зареєструвала випуск цінних паперів, складає на перше січня цього року більше 20 тисяч). Також загальний обсяг виконаних договорів торговцями цінними паперами у минулому році складає 68,48 млрд. грн., що становить 39,9% від ВВП.

Тому уряд вважає, що питання зосередження обігу цінних паперів українських емітентів, а особливо стратегічно важливих, на організаційно оформленому ринку є важливим державним питанням, яке повинно вирішуватися саме прийняттям цього законодавчого акту.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также