Парламенту рекомендуют принять Национальную программу минимизации последствий Чернобыльской катастрофы

31.10.2002, 11:45

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о Национальной программе минимизации последствий Чернобыльской катастрофы на 2001-2005 годы и на период до 2010 года. (укр.)

Члени Комітету зазначили, що основні цілі програми полягають у зменшенні загального ризику втрати здоров'я населення, яке постраждало внаслідок Чорнобильської катастрофи та тих його груп, що проживають на радіоактивно забруднених територіях. Пропонується провести фундаментальні та прикладні дослідження з усього комплексу проблем ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, надаючи пріоритети питанням поширення радіонуклідів у навколишньому середовищі, їх міграції по харчових ланцюжках, аналізу наслідків постійної дії малих доз іонізуючого випромінювання в поєднані з іншими несприятливими факторами на здоров'я людей та біологічні об'єкти з метою довгострокового прогнозування динаміки здоров'я населення, вдосконалення гігієнічних нормативів та розробки профілактично-лікувальних заходів.

Програма також передбачає розширення системи спеціалізованих медичних закладів, зміцнення їх матеріально-технічної бази.

Автори програми вважають, що населення середнього та похилого віку за цей час одержало 70%-80% допустимої за життя дози радіоактивного випромінювання, тому переселення людей є неефективним. На їх думку, дуже важливим шляхом є зменшення дози опромінювання, передусім внутрішнього, від радіоактивного забруднення сільськогосподарською продукцією місцевого виробництва.

В проекті Програми вважається можливим реабілітувати території, що зазнали радіоактивного забруднення та відродити покинуті землі.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также