Для защиты отечественных товаропроизводителей

10.10.2002, 11:51

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект Закона о внесении изменений в Закон Украины "О применении специальных мер по импорту в Украину". (укр.)

Уряд просить його розглянути в першочерговому порядку, оскільки зазначений документ сприятиме удосконаленню системи захисту вітчизняних товаровиробників від демпінгового, субсидованого або масового імпорту з інших країн, митних союзів чи економічних угрупувань.

Автори зазначають, що в діючому Законі визначено, якщо зростання обсягу імпорту в Україну відбувається у таких розмірах та (або) у такі строки або на таких умовах, що заподіюється або існує загроза заподіяння значної шкоди, з метою захисту національних інтересів Міжвідомча комісія може прийняти рішення запровадження режиму квотування імпорту в Україну. Водночас, нормами національного законодавства інших країн передбачена можливість застосування остаточних спеціальних заходів як через запровадження режиму квотування, так і шляхом встановлення спеціального мита. Практика застосування спеціальних заходів шляхом встановлення спеціального мита не суперечить нормам ГАТТ/СОТ, зокрема Угоді про захисні заходи. Уряд наголошує, що країни, у законодавстві яких закріплені дві такі норми, при виборі обмежувальних заходів у більшості випадків віддають перевагу спеціальному миту. Це можна пояснити тим, що спеціальне мито не тільки виконує свої прямі функції (захищає внутрішній ринок від масованого імпорту), але й є додатковим джерелом надходжень до Державного бюджету.

Тому й пропонується внести відповідні зміни до діючого Закону, якими передбачити, що остаточні спеціальні заходи можуть застосовуватись як у вигляді імпортної квоти, так і у вигляді спеціального мита.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также