Законопроект "О личном крестьянском хозяйстве" к принятию готов

16.10.2002, 10:56

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект Закона "О личном крестьянском хозяйстве". (укр.)

В проекті визначено статус особистого селянського господарства як форми господарювання без створення юридичної особи, заснованої на особистій праці його членів з метою задоволення власних життєвих потреб, у тому числі у продовольстві через виробництво, споживання та реалізацію лишків сільськогосподарської продукції.

Членами особистого селянського господарства є члени сім'ї, які ведуть спільне господарство.

Члени комітету наголосили, що особисті господарства впродовж багатьох років забезпечували себе продуктами харчування, а лишки реалізовували на ринках. Нині в них зайнято 2,1 млн. осіб (43% від зайнятих у сільському господарстві).

В проекті документу визначено, що земельні ділянки, які використовуються для ведення особистого господарства, включають земельні частки (паї), відведені в натурі і приєднанні до господарства, а також інші земельні ділянки, право власності або користування якими члени особистого селянського господарства набули в порядку, встановленому законом.

При веденні такого господарства можуть використовуватися житлові і господарські будівлі та споруди, сільськогосподарська техніка, інвентар, транспортні засоби та інші матеріальні ресурси, домашня худоба і птиця, бджолосім'ї, побутова техніка тощо.

Законодавчим актом передбачено врегулювання прав і обов'язків громадян, які займаються веденням особистого селянського господарства, зокрема земельних і майнових відносин, оподаткування, соціального захисту. Визначено також умови соціального страхування, пенсійного забезпечення, надання субсидій на оплату комунальних послуг та опалення. Передбачена також державна та інша підтримка особистих селянських господарств.

Проектом Закону визначається статус особистого селянського господарства, яке не є суб'єктом підприємницької діяльності. До таких господарств відносять ті, які використовують земельні ділянки розміром до 2 га та набуті членами господарства безоплатно в установленому порядку в результаті отримання в натурі земельних часток (паїв), у тому числі їх успадкування.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также