Разработан законопроект "О выборах Президента Украины"

18.10.2002, 12:05

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендует парламенту принять за основу законопроект "О выборах Президента Украины". (укр.)

Проект розроблений на основі чинних законів "Про вибори Президента України" 1999 року та "Про вибори народних депутатів України" в редакції 2002 року з урахуванням досвіду виборчого процесу загальних виборів 2002 року.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, у документі максимально уніфіковано нормативно-правову базу різних виборів і за основу взята структура та термінологія Закону "Про вибори народних депутатів України". Це, - вважає автор, можна розглядати як суттєвий крок до наступної розробки Виборчого Кодексу України.

Основними рисами проекту є такі:
- висунення кандидатів на пост Президента України передбачається політичними партіями і їх виборчими блоками; це відповідає конституційному положенню про загальносуспільну роль партій у політичній системі України;
- уточнено ряд норм, пов'язаних із формуванням та уточненням списків виборців;
- більш чіткою та однозначною запропоновано процедурну частину виборчого закону, пов'язану з підготовкою, проведенням голосування, підрахунком голосів та встановленням результатів виборів;
- окремим розділом винесено порядок оскарження рішень, дій та бездіяльності суб'єктів виборчого процесу.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также