В Украине хотят создать систему биобезопасности при использовании генетически-модифицированных организмов

07.10.2002, 11:24

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендовал парламенту утвердить в первом чтении законопроект о государственной системе биобезопасности при создании, испытании и практическом использовании генетически-модифицированных организмов. (укр.)

Законопроект спрямовано на встановлення системи біологічної безпеки, потреба в якій виникає у зв'язку із здійсненням в Україні та за її межами генетично-інженерної діяльності, результати якої у вигляді генетично-модифікованих організмів можуть бути у певних випадках небезпечними для біологічного різноманіття, завдавати шкоди життю та здоров'ю людини, а також негативно впливати на довкілля.

У тексті законопроекту також визначено вимоги щодо маркування, обігу, збереження, транспортування, використання та знешкодження генетично-модифікованих організмів. Проектом закону пропонується введення механізму попередження ризиків, пов'язаних з генетично-інженерною діяльністю, система відповідальності в галузі біобезпеки.

Як наголошує автор законопроекту народний депутат Олександр Задорожній, прийняття закону потребуватиме продовження законодавчої роботи в цьому напрямку задля регуляції маркування генетично-модифікованих організмів, механізмів їх експорту-імпорту, прав інтелектуальної власності в галузі біотехнології.

О. Задорожній також підкреслив важливість ратифікації Україною Протоколу з біобезпеки як рамкової міждержавної угоди в галузі біобезпеки, - "але без обмеження інтересів України щодо входження до ВТО та співпраці з індустріально розвиненими країнами".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также