Разработаны изменения к закону "Об возобновлении платежеспособности должника или признании его банкротом"

10.01.2003, 12:28

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендует парламенту принять за основу законопроект о внесении изменений и дополнений к законам Украины, в части введения моратория на удовлетворение требований кредиторов к должникам. (укр.)

Зазначеним документом пропонується усунути недоліки, що існують в законах України "Про виконавче провадження" та "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в частині введення мораторію на задоволення вимог кредиторів до боржника, щодо якого порушено справу про визнання його банкрутом.

Як зазначають автори законопроекту, на сьогодні рішення судів у спорах про стягнення коштів щодо боржника, проти якого порушено справу про банкрутство, внаслідок чинних положень ст. 8 ст. 34 Закону України "Про виконавче провадження" не виконуються. Зазначена норма кореспондується з п. 1 ст. 11 та з іншими статтями Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відповідно до яких, ухвалою про порушення справи суддя вводить мораторій на задоволення вимог кредиторів. Це є порушенням ст. 124 Конституції України ("Судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України."). Аналогічно на час мораторію заморожується і стягнення коштів, що недоплачені в бюджет в якості податків та відповідних фінансових санкцій, а також і звернення стягнення на майно боржника, що перебуває в податковій заставі.

Зазначені підстави для обов'язкового зупинення виконавчого провадження широко використовуються боржниками як спосіб ухилення від виконання судових рішень і від виконання обов'язків щодо сплати податків та обов'язкових платежів. Адже мораторій на задоволення вимог кредиторів поширюється також і на сплату податків та зборів.

Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що з моменту порушення справи про банкрутство до моменту публікації відповідного оголошення в засобах масової інформації може пройти до 40 днів. Проте в реальних справах строки розгляду судових справ грубо порушуються і затягуються до року і більше. Така практика в багатьох випадках застосовується систематично через підприємства, з якими в підприємства-боржника напрацьовані, так би мовити, "дружні" відносини.

Прийняття даного законопроекту, наголошують автори, сприятиме суттєвому обмеженню кількості випадків невиконання судових рішень про стягнення коштів з боржників щодо яких порушені справи про визнання їх банкрутами.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также