О внесении изменений в закон о закупке товаров, работ и услуг за государственные средства

24.01.2003, 11:40

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управлению народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту принять во втором чтении проект закона о внесении изменений в Закон "О закупке товаров, работ и услуг за государственные средства". (укр.)

Зміни законопроекту спрямовані на спрощення процедури створення конкурентного середовища у цій сфері, забезпечення прозорості закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти та досягнення оптимального й раціонального їх використання.

Важливою його новелою, зазначили члени Комітету, є те, що цей Закон буде застосовуватися до всіх закупівель товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів за умови, що вартість товару чи послуги дорівнює або перевищує суму, еквівалентну 2 тисячам євро для товарів, а робіт - 100 тисячам євро.

В новій редакції викладена стаття стосовно попередньої кваліфікації учасників. А саме: інформація про здійснення попередньої кваліфікації публікується замовниками не пізніше як за 30 календарних днів до надання запрошень до участі в процедурі торгів. В окремих випадках цей строк може бути скорочено до 15 календарних днів із зазначенням причин скорочення у звіті про результати здійснення процедури закупівлі. Передбачено й інші вимоги до кваліфікації учасників торгів.

Запропоновано також застосування процедури торгів з обмеженою участю для закупівлі товарів, робіт і послуг, очікувана вартість яких дорівнює або перевищує суму, еквівалентну 100 тисячам євро. Вона потребує погодження з уповноваженим органом у встановленому ним порядку, крім випадку, коли процедура торгів з обмеженою участю застосовується після проведення попередньої кваліфікації. Крім того, закупівля в одного постачальника має погоджуватися з уповноваженим органом у встановленому ним порядку, якщо очікувана вартість закупівлі дорівнює або перевищує суму, еквівалентну 5 тисячам євро для товарів і послуг та 100 тисячам євро для робіт. Водночас, замовник не має права ділити закупівлю товару, роботи, послуги на частими з метою уникнення проведення торгів (тендеру).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также