Разработан закон "Об ипотеке"

27.01.2003, 11:16

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона "Об ипотеке". (укр.)

Члени Комітету зазначили, що прийняття спеціального закону про іпотеку має позитивно вплинути на розвиток економіки України, зокрема, стимулювати банки на збільшення кредитування промислових підприємств. Концептуальна основа законопроекту полягає в тому, що предмет іпотеки розглядається як цілісний об'єкт, який включає в себе земельну ділянку, розташовані на ній споруди, переміщення яких без непропорційної шкоди їх призначенню неможливе, а також всі права і приналежності, нерозривно пов'язані з нерухомим майном.

Водночас, підкреслив Голова Комітету С. Буряк, в проекті передбачено всебічне регулювання всього спектру правовідносин, що виникають між іпотекодавцем й іпотекодержателем з моменту оформлення іпотеки до повного задоволення вимог іпотечного кредитора за основним зобов'язанням. А закріплені в цьому документі правила та вимоги встановлюють прозору систему визначення обсягу прав і обов'язків суб'єктів іпотеки та пріоритету вимог іпотекодержателів й інших осіб на предмет іпотеки. На його думку, це дозволить справедливо, швидко та ефективно здійснювати задоволення забезпечених іпотекою зобов'язань.

В законопроекті пропонується ввести поняття "заставної" як нового виду цінних паперів, що засвідчує безумовне право її держателя на отримання від боржника виконання за основним зобов'язанням, а в разі його невиконання - право звернути стягнення на предмет іпотеки. Заставна є також предметом вільного обігу і являє собою принципово новий фінансовий інструмент, виконання зобов'язань за яким, на відміну від інших цінних паперів, забезпечене нерухомим майном.

При обговорені законопроекту йшлося й про те, що в ньому виписано способи і юридичні наслідки відступлення прав іпотекодержателя іншій особі шляхом уступки іпотечного договору або передачі заставної через вчинення передавального напису. Цим створюються передумови для запровадження практичних механізмів щодо підвищення ліквідності операцій з іпотечного кредитування та втілення життєздатних схем рефінансування іпотечного кредитора шляхом випуску іпотечних цінних паперів, забезпечених пакетами заставних.

Передбачено підстави та способи звернення стягнення на предмет іпотеки. Вони побудовані за принципом максимальної відповідності процедури звернення стягнення інтересам іпотечного кредитора та інших осіб, які мають право вимоги на предмет іпотеки з дотриманням законних прав боржника. Для реалізації цього принципу, проектом закону пропонується встановити позасудову процедуру звернення стосовно стягнення на предмет іпотеки, що дозволить суб'єктам іпотеки застосовувати найбільш ефективний спосіб реалізації предмета іпотеки та задоволення забезпечених іпотекою вимог. Зокрема, передбачається можливість договірного врегулювання шляхом передачі іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки в рахунок виконання основного зобов'язання або шляхом укладання іпотекодержателем договору купівлі-продажу предмета іпотеки з будь-яким покупцем.

Реалізація предмета іпотеки за рішенням суду, шляхом проведення прилюдних торгів, відбувається у разі неможливості досягнення договірного врегулювання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также