Оптимизация процедуры регистрации субъектов предпринимательской деятельности

28.01.2003, 10:56

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона "О государственной регистрации юридических и физических лиц - субъектов предпринимательской деятельности". (укр.)

Цей проект закону був внесений народними депутатами Ю. Єхануровим та В. Хомутинником.

Законопроектом пропонується врегулювати правовідносини, що виникають у сфері державної реєстрації суб'єктів господарської діяльності. Його дія не поширюється на порядок реєстрації об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок), благодійних організацій, партій, органів державної влади та місцевого самоврядування, військових частин, закладів, установ або організацій Збройних сил України, банків, для яких законами України визначено окремий порядок їх реєстрації.

За словами В. Хомутинника, відсутність національного реєстру суб'єктів підприємництва з відкритим доступом до його інформаційного ресурсу гальмує розвиток прозорого, чесного бізнесу, сприяє виникненню так званих "фіктивних" підприємницьких структур. Крім того, до такого стану призводить і розпорошеність інформації про суб'єктів підприємництва по різним відомчим реєстрам.

В запропонованому проекті виписана процедура здійснення державної реєстрації, перереєстрації, реєстрації змін до установчих документів, реєстрації припинення суб'єктів господарської діяльності.

На думку авторів, оптимізація процедури реєстрації за принципом "єдиного вікна", забезпечить підвищення ефективності функціонування самих органів реєстрації суб'єктів господарювання за рахунок прискорення терміну реєстрації, чіткого обліку та оперативності обробки даних.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также