Разработан проект Административного процессуального кодекса Украины

22.01.2003, 11:54

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект Административного процессуального кодекса Украины. (укр.)

Метою проекту є запровадження в Україні адміністративного судочинства та утворення відповідно до вимог Конституції України та Закону України "Про судоустрій" адміністративних спеціалізованих судів.

Проект Адміністративного процесуального кодексу України передбачає, що завданням адміністративного судочинства є захист законних прав і свобод громадян, прав і законних інтересів підприємств, установ, організацій всіх форм власності, у стосунках із органами державної влади, органами місцевого самоврядування, посадовими чи службовими особами.

Документом передбачено, що предметом оскарження в адміністративний суд можуть бути нормативно-правові акти і рішення, в тому числі нормативні акти органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також дії або бездіяльність цих органів, які на думку фізичних осіб чи інших суб'єктів публічно-правових відносин, порушують або обмежують права та свободи людини і громадянина.

Передбачається, що поновлення прав громадян та інших суб'єктів публічно-правових відносин є основним видом провадження в адміністративних судах. На думку авторів проекту, незалежні адміністративні суди будуть відігравати особливу роль у формуванні демократичної, соціальної, правової держави, що керується конституційними принципами і захищає права та свободи людини і громадянина.

Призначенням проекту Кодексу є встановлення повноважень та визначення компетенції адміністративного суду, порядок і форми звернення до нього, а також порядок здійснення адміністративного судочинства.

Документом, зокрема, визначаються підсудність та підвідомчість адміністративного суду, порядок одноособового і колегіального розгляду адміністративних справ, підстави для відводу учасників судового процесу, забезпечення порядку в адміністративному суді, судові виклики та повідомлення, строки звернення до адміністративного суду, порядок визначення процесуальних строків, у межах яких вчинюються процесуальні дії, їх види, порядок обчислення процесуальних строків, наслідки пропуску та порядок їх поновлення адміністративним судом, судові витрати, а також гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами.

Документ містить дев'ять розділів, в яких об'єднано тридцять сім глав. Крім викладеного вище розділу щодо організації діяльності адміністративних судів, наступні розділи присвячені "Учасникам судового процесу", "Доказам", "Адміністративному судочинству в суді першої інстанції", "Особливостям адміністративного судочинства в адміністративних судах по першій інстанції", "Перегляду судових рішень" та "Звернень судових рішень до виконання" тощо.

Автори проекту Кодексу народні депутати В. Мойсик, В. Онопенко, О. Бандурка, М. Круц вважають, що його прийняття дозволить прискорити проведення адміністративної реформи в Україні.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также