В Криминально-процессуальный кодекс Украины предлагают внести изменения

11.01.2003, 13:05

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять в первом чтении за основу проект закона о внесении изменений в Криминально-процессуальный кодекс Украины, внесенный Президентом Украины. (укр.)

Законопроект визначено Президентом України як невідкладний і потребує позачергового розгляду.

Документом передбачається виключити з Кодексу норму, згідно з якою "час ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами кримінальної справи при обчисленні строку тримання під вартою як запобіжного заходу не враховується". Ця норма, як зазначається у пояснювальній записці до проекту, суперечить низці статей Конституції України, які гарантують громадянам права на свободу, особисту недоторканість і судовий захист та забороняють скасування й обмеження цих прав. Вони також не відповідають Міжнародному пакту про громадянські та політичні права та Конвенції про захист прав і основних свобод людини, які гарантують кожній людині права на свободу і особисту недоторканість, мати достатній час і можливості для підготовки свого захисту та постати перед судом без невиправданої затримки, права на оскарження будь-якого судового рішення.

Президент звертає увагу на прогалину в законі, яким не визначено момент початку ознайомлення обвинуваченого та його захисника з матеріалами справи в межах строку тримання обвинуваченого під вартою. У зв'язку з цим матеріали справи, як правило, пред'являються для ознайомлення після закінчення граничного строку тримання обвинуваченого під вартою, і він продовжує перебувати під вартою без будь-якої законної підстави.

Законопроектом пропонується доповнити Кодекс нормами, якими заповнюється прогалина в законі - визначається момент початку ознайомлення обвинуваченого, якого тримають під вартою, та його захисника з матеріалами справи (не пізніше як за 30 діб до закінчення граничного строку тримання під вартою). Документом також встановлюється, що строк тримання обвинуваченого під вартою для ознайомлення з матеріалами справи, якщо йому не вистачило 30 діб, може бути продовжено суддею апеляційного суду за поданням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором України або його заступниками, чи поданням прокурора або його заступника.

Цим усувається можливість незаконного тримання обвинуваченого під вартою та гарантується додержання вимог Конституції, відповідно до якої ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

Крім того, вводиться правило, за яким обвинувачений підлягає негайному звільненню з-під варти по закінченні граничного строку тримання під вартою, якщо йому та його захисникові матеріали справи для ознайомлення було пред'явлено пізніше як за 30 діб до закінчення такого строку, і питання про продовження строку тримання під вартою у цьому випадку розгляду не підлягає.

Комітет зазначив, що в разі прийняття закону, буде усунена невідповідність чинного законодавства з Основним Законом держави та нормами міжнародного права.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также