Предлагается урегулировать порядок выдачи льгот по квартплате

13.01.2003, 11:14

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи рекомендовал парламенту принять за основу проект закона об упорядочении предоставления льгот по квартирной плате, плате за коммунальные услуги и отопление, внесенный Кабинетом Министров. (укр.)

Законопроектом пропонується врегулювати порядок надання встановлених законами пільг, пов'язавши питання, які мають різну природу - пільги соціального характеру та упорядкування їх як економічної категорії.

Комітет зазначив, що сьогодні чисельність громадян, які користуються пільгами з оплати житлово-комунальних послуг становить понад 10,3 млн. грн., серед них члени сімей пільговиків - 6,1 млн. грн.

Загальна сума, на яку надаються пільги щорічно складає майже 2 млрд. грн., з них близько 560 млн. грн. на проїзд у міському громадському транспорті і 1,3 млрд. грн. на сплату житлово-комунальних послуг.

Зазначені пільги надаються інвалідам та учасникам війни, ліквідаторам аварії на ЧАЕС, громадянам, що мають особливі заслуги перед батьківщиною, а також деяким працюючим категоріям громадян за професійною ознакою.

Надання цих пільг гарантується 25 законодавчими актами. В 11 законах право на пільги в оплаті житлово-комунальних послуг установлено в межах норм, передбачених чинним законодавством, а 14 законами - без нормування.

Комітет зазначив, що така розбіжність у користуванні пільгами в межах норм або без обмеження та невизначена ситуація з членами сім'ї пільговика потребує врегулювання на законодавчому рівні.

Законопроектом передбачається, зокрема, що пільги з квартирної плати, плати за утримання приватизованих квартир (будинків) в житлових приміщеннях (будинках) усіх форм власності надаються громадянам та членам їх сімей у межах норм загальної площі, встановлених законодавством, - 21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає в житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку, та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю.

Документом також передбачається, що пільги з плати за водопостачання, водовідведення, газ, електричну і теплову енергію та паливо в житлових приміщеннях усіх форм власності надаються в межах споживання, які встановлюються відповідними органами виконавчої влади.

Проектом пропонується спори, що виникають у зв'язку з отриманням громадянами пільг з квартирної плати, плати за комунальні послуги та паливо, розв'язуються у судовому порядку.

Документ передбачає, що громадяни, які користуються пільгами, не несуть відповідальності перед суб'єктами господарської діяльності, що надають послуги, за непогашення заборгованості органами, які зобов'язані компенсувати витрати за надані пільги.

Закон, в разі його прийняття набере чинності з дня його опублікування.

Законопроектом також передбачено, що його дія не поширюється на сім'ї учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них, інвалідів війни та осіб, на яких поширюється дія Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", що складаються лише з непрацездатних осіб, у частині надання пільги з плати за користування природним газом для опалення житлового приміщення (будинку).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также