Правительство одобрило законопроект "О третейских судах (арбитраж)"

16.01.2003, 13:46

Проект Закона регулирует порядок создания и деятельности третейских судов в Украине и устанавливает обязательные для соблюдения и применения третейскими судами требования к третейскому рассмотрению с целью защиты имущественных и неимущественных прав и охраняемых законом интересов физических и юридических лиц. (укр.)

У першому розділі законопроекту розкриваються загальні питання діяльності третейських судів (арбітражу) в Україні; визначається статуту третейського суду (арбітражу), надаються визначення основних термінів що вживаються у проекті, завдання принципи діяльності, види, порядок утворення третейських судів, справи, підвідомчі третейському суду.

Другий розділ проекту присвячений третейській угоді, в якому зазначаються форми і види, порядок оформлення третейської угоди та інші питання, що стосуються угоди сторін про передачу спору на вирішення третейського суду.

Третій розділ регламентує питання формування третейського суду, визначає вимоги до суддів третейського суду, питання припинення повноважень, заміні, відводу (самовідводу) третейського судді тощо.

Четвертий розділ стосується витрат, що пов'язані з вирішенням спору у третейському суді і їх розподілу.

П'ятий і шостий розділи присвячені питанням третейського розгляду, в яких визначаються процес вирішення спору і прийняття рішення у третейському суді. У сьомому розділі регулюються питання виконання рішення третейського суду.

У восьмому розділі розкриваються питання самоврядування третейських судів.

Дев'ятий розділ проекту визначає порядок набрання чинності даним Законом.

Основними нормативно-правовими актами в даній сфері правового регулювання є Конституція України, Цивільний процесуальний кодекс України, в тому числі Положення про третейський суд.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также