Пострадавшие от терактов должны быть защищены законом

18.01.2003, 12:26

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту рассмотреть в первом чтении проект Закона о статусе и социальной защите граждан, которые пострадали вследствие террористического акта или диверсии. (укр.)

Законопроектом пропонується законодавчо встановити гарантії соціального захисту для громадян, які визнані потерпілими від терористичного акту або диверсії.

Автор законопроекту народний депутат О. Гінзбург мотивувала розробку даного проекту тим, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні як найвища соціальна цінність. Необхідність прийняття такого закону викликана тим, що випадки тероризму, від яких страждають невинні люди, почастішали, а на законодавчому рівні це питання не врегульоване.

Законопроектом пропонується покласти на державу відповідальність за завдану шкоду та зобов'язання відшкодувати її за пошкодження здоров'я, каліцтво або втрату працездатності громадянами, які постраждали внаслідок терористичного акту чи диверсії, або їх дітям, родичам - в разі смерті громадян; втрату годувальника, якщо його смерть пов'язана з терактом або диверсією; матеріальні втрати, що їх зазнали громадяни та їх сім'ї у зв'язку з терористичним актом або диверсією. На державу покладаються також зобов'язання щодо своєчасного медичного обстеження, лікування та оздоровлення осіб, які постраждали внаслідок терористичного акту або диверсії.

Проектом передбачається встановити категорії осіб, які постраждали внаслідок терористичного акту або диверсії та надавати компенсації та пільги таким особам та членам сім'ї постраждалого від терористичного акту або диверсії в разі його смерті.

Документом пропонується фінансування витрат, пов'язаних із виплатами на поховання загиблих в результаті терористичного акту чи диверсії, виплати одноразової допомоги особам, у розмірі, рівному 100 прожиткових мінімумів для осіб, що втратили працездатність та на відновлення здоров'я у повному обсязі проводити із коштів Резервного Фонду Кабінету Міністрів.

Дію закону, в разі його прийняття, пропонується поширити на всіх громадян України та інших фізичних осіб, що на законних підставах перебувають на території України. Соціальний захист згідно з цим законом пропонується також надавати громадянам України, які постраждали від аналогічних чи подібних дій за межами території України.

Передбачається, що закон матиме зворотну силу і поширюватиметься на постраждалих від злочинів, скоєних до 1 січня 2002 року. Закон, в разі його прийняття, вступає в дію з 1 січня 2002 року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также