Разработан закон о государственной миграционной службе Украины

02.01.2003, 11:28

Комитет Верховной Радой Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о государственной миграционной службе Украины. (укр.)

Законопроектом передбачається створити державну міграційну службу - державний орган, метою діяльності якого є забезпечення реалізації державної політики у сферах міграції та громадянства. Діяльність органу спрямовуватиметься і координуватиметься Кабінетом Міністрів.

Документом передбачено, що до системи органів державної міграційної служби належатимуть: Державна міграційна служба України, як центральний орган виконавчої влади із спеціальним статусом, та підпорядковані їй головні управління державної міграційної служби в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, управління (відділи) державної міграційної служби в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах. Проектом також передбачено, що до складу Державної міграційної служби України належатимуть відповідні працівники дипломатичних представництв України за кордоном, а до складу органів державної міграційної служби в районах, містах, районах у містах - відповідні пости міграційного контролю на кордоні, зонах прикордонного контролю.

Законопроектом визначаються:
- основні завдання державної міграційної служби;
- законодавство, яким керують органи державної міграційної служби;
- система, статус, функції і права Державної міграційної служби України, її органів;
- порядок застосування зброї і спеціальних засобів службовими особами органів державної міграційної служби;
- порядок проходження служби в органах міграційної служби;
- правовий і соціальний захист особового складу; відповідальність службових осіб;
- матеріальне і соціально-побутове забезпечення службових осіб державної міграційної служби;
- фінансування органів;
- контроль і нагляд за діяльністю державної міграційної служби.

Комітет зазначив, що необхідність прийняття законопроекту зумовлена дедалі зростаючим впливом міграції на економічне становище України, яка через своє геополітичне положення останнім часом все більше долучається до всесвітніх міграційних процесів. Це в свою чергу вимагає посилення вимог щодо режиму перетинання й охорони кордонів. Крім того, кроки, що здійснюються Україною у напрямі до європейської інтеграції, потребують удосконалення системи управління міграційними потоками та створення належного механізму державного регулювання міграційними процесами.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также