Депутатский законопроект рекомендуют принять за основу

03.01.2003, 11:28

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления, рассмотрев правительственный и депутатский законопроект о разграничении государственной и коммунальной собственности, рекомендовал парламенту отклонить правительственный проект и принять за основу депутатский законопроект. (укр.)

Члени комітету в ході обговорення наголошували на недосконалості обох законопроектів, однак, визнаючи необхідність правового врегулювання питання розмежування державної і комунальної власності погодились з тим, аби прийняти за основу законопроект народних депутатів С. Сташевського та К. Ващук, як такий, що більш відповідає принципам місцевого самоврядування.

Комітет також звертається до Верховної Ради з проханням визначити його головним для доопрацювання до другого читання зазначеного документу, оскільки вважає, що питання розмежування державної і комунальної власності більш відповідає його компетенції. З відповідним листом Комітет звернувся до Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, який зараз виступає головним по зазначеному законопроекту.

Автори документа наголошують, що Конституцією України визначено, що земля, яка є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, складає матеріальну і фінансову основу місцевого самоврядування. Однак до цього часу не здійснено розмежування земель державної та комунальної власності. Тому головна ціль Закону полягає у визначенні правових засад розмежування земель державної та комунальної власності на землі територіальних громад і землі держави, а також по визначенню і встановленню в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок державної і комунальної власності. Це дасть можливість територіальним громадам самостійно володіти, користуватися і розпоряджатися належними їм землями, дбати про їх раціональне і ефективне використання, охорону від деградації. Землі, які залишаться в державній власності будуть сприяти забезпеченню безпеки держави та інших національних і загальнодержавних інтересів.

Законопроектом визначено поняття та принципи розмежування земель державної та комунальної власності; перелік земель, які залишаються у державній власності, а також тих що відносяться до земель комунальної власності; повноваження органів державної влади та місцевого самоврядування по розмежуванню земель державної і комунальної власності; порядок встановлення та державного посвідчення меж земель державної та комунальної власності; джерела фінансування робіт, пов'язаних з розмежуванням земель державної і комунальної власності.

Витрати на виконання робіт по розмежуванню земель державної та комунальної власності у законопроекті пропонується здійснювати: в межах населених пунктів за рахунок коштів місцевих бюджетів; за межами населених пунктів за рахунок коштів державного бюджету України.

Як зазначається у документі, комунальна власність на землю дасть можливість територіальним громадам цілеспрямовано використовувати належні їм землі як фінансову основу своєї діяльності, виступати на ринку земель рівноправними партнерами, розвивати інженерно-транспортну, природоохоронну та соціальну інфраструктури з широким залученням комерційного та іноземного капіталу, підвищить їх відповідальність за високоефективне та екологобезпечне використання земель.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также