Предлагается упорядочить предоставление льгот

05.01.2003, 13:02

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендовал парламенту принять за основу правительственный законопроект об упорядочении предоставления льгот по квартирной плате, а также плате за коммунальные услуги и топливо. (укр.)

Проектом документа пропонується запровадити єдиний порядок користування пільгами в Україні.

Необхідність ухвалення зазначено законопроекту автори обгрунтовують тим, що згідно з чинним законодавством право на пільги при оплаті житлово-комунальних послуг надається в Україні 24 категоріям громадян.

Надання цих пільг гарантується 25 законодавчими актами України. Проте в 11 законах України право на пільги в оплаті житлово-комунальних послуг установлено в межах норм, передбачених чинним законодавством, а 14 законами - без нормування.

Слід зазначити, що Верховною Радою України у квітні 2001 року прийнято Закон України, відповідно до якого внесені зміни до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг в межах норм споживання, а також визначення складу сім'ї громадянина, який має право на пільги.

Для інших категорій пільговиків поняття "сім'я пільговика" законодавчо не визначена, що дозволяє всім громадянам, які проживають з пільговиком, необґрунтовано користуватися пільгами в оплаті житлово-комунальних послуг. Конфлікти, що виникають у зв'язку з цим, потребували рішення на рівні Конституційного Суду України, який розглядав справу щодо офіційного тлумачення терміну "член сім'ї" для громадян, які користуються пільгами в оплаті житлово-комунальних послуг у відповідності із Законами України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", "Про міліцію" та "Про пожежну безпеку".

Така розбіжність у користуванні пільгами в межах норм або без обмежень та невизначена ситуація з членами сім'ї пільговика потребує врегулювання на законодавчому рівні.

Зазначений проект Закону передбачає створення рівних умов для осіб, які користуються пільгами в оплаті житлово-комунальних послуг, усунення розбіжності у їх користуванні, визначається поняття "сім'я пільговика" та вносяться зміни в закони України, якими громадянам надається право на користування пільгами в оплаті житлово-комунальних послуг без обмеження.

Проект закону про упорядкування надання пільг з квартирної плати, плати за комунальні послуги та паливо має, у першу чергу, соціальну спрямованість і передбачає створення рівних умов для осіб, які користуються пільгами в оплаті житлово-комунальних послуг, та усунення розбіжності в їх користуванні.

Ризиковою групою в разі прийняття проекту Закону України стануть домашні господарства, що користуються пільгами в оплаті житлово-комунальних послуг за професійною ознакою. Проте їх втрати на державному рівні компенсуються зменшенням витрат державного бюджету на фінансування пільг та введенням соціальних нормативів у забезпечення пільг в оплаті житлово-комунальних послуг.

Домашні господарства, які користуються житловими субсидіями, не постраждають від запровадження цього проекту Закону України. Їх витрати на оплату послуг залежать не від вартості послуг, а лише від сукупного доходу сім'ї.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также