Разработан законопроект "О негосударственном пенсионном обеспечении"

08.01.2003, 11:23

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять за основу проект закона "О негосударственном пенсионном обеспечении", который был внесен на рассмотрение Кабинетом Министров Украины. (укр.)

Пропонується встановити правові, економічні та організаційні засади функціонування системи добровільного недержавного пенсійного забезпечення в Україні.

Законопроектом передбачено створення можливостей для формування добровільних пенсійних заощаджень громадян за рахунок здійснення ними та/або їх роботодавцями пенсійних відрахувань (внесків) до недержавних пенсійних фондів, пенсійних депозитних рахунків громадян в банках, страхових організацій з якими укладено договори страхування довічної пенсії, пенсії на визначений строк, страхування ризиків виплат пенсій по інвалідності та виплат у разі смерті учасника фонду.

Автори пропонують встановити прямий зв'язок між розміром здійснених до системи пенсійних внесків та розміром майбутніх пенсійних виплат на користь громадян.

В законопроекті встановлено, що пенсійні активи, акумульовані на третьому рівні, повинні інвестуватись в інструменти фондового та грошового ринку з дотриманням вимог до складу та диверсифікації пенсійних активів. Інвестування пенсійних активів спрямоване на отримання додаткового доходу на користь учасника недержавного пенсійного фонду.

Автори стверджують, що в проекті Закону запропонована ефективна система зберігання та управління пенсійними активами, яка забезпечить фізичне відокремлення пенсійних активів від власних активів засновників пенсійних фондів, а також від активів компаній, що здійснюватимуть адміністративне управління пенсійними фондами та компаній, які будуть управляти пенсійними активами. Ця система не дозволить будь-кому з числа її інституційних учасників самостійно розпоряджатись пенсійними активами.

Крім цього, запроваджено надійну систему державного контролю за функціонуванням системи недержавного пенсійного забезпечення шляхом надання відповідним державним органам необхідних повноважень, в тому числі передбачається контроль з боку спеціально уповноваженого державного органу в сфері регулювання ринків фінансових послуг системи пенсійного страхування.

На засіданні Комітету було розглянуто також й аналогічний законопроект, внесений народним депутатом М. Сандлером. Народні депутати зазначили, що він не містить концептуальних суттєвих відмінностей від урядового, за винятком норм, які спрямовані на запровадження солідарних пенсійних рахунків.

Тому було ухвалено рішення врахувати зауваження та пропозиції суб'єктів права законодавчої ініціативи при підготовці зазначеного законопроекту до другого читання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также