Американские и канадские военные находятся с инспекцией в Украине

11.11.2003, 11:29

Согласно с Договором об "Открытом небе" американские и канадские инспектора совершают наблюдательный полет над территорией Украины. (укр.)

10 листопада у відповідності до Договору про "Відкрите небо" в Україні розпочала роботу група інспекторів Сполучених Штатів Америки та Канади, яку очолюють відповідно полковник Кріг Файлд Бушайстер та полковник Джон Детрік Престон.

Як передбачається, 11 листопада заокеанські верифікатори на спостережному літаку ВПС США ОС-135В здійснять політ над територією нашої держави за маршрутом, загальна довжина якого складатиме понад 2 100 кілометрів.

Це вже восьмий в цьому році спостережний політ, який здійснюють іноземні інспектори над територією України. Всього у рамках Договору та за двосторонніми домовленостями у 2003 році над Україною буде проведено 9 спостережних польотів. У свою чергу українські верифікатори вже вичерпали цьогорічну квоту. Ними здійснено 7 спостережних польотів над територіями країн-учасниць Договору - Польщі, Словаччини, Угорщини, Чехії, Румунії та двічі Туреччини.

"Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час було підготовлено відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання. У зв'язку з тим, що тільки 9 країн-членів Договору мають спостережні літаки, у минулому році українська сторона два рази надавала власний літак в оренду для проведення польотів в інтересах інших країн-членів Договору.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також