Министр обороны Украины находится с визитом в Швейцарии

04.11.2003, 11:44

3 и 4 ноября, в соответствии с планом двустороннего сотрудничества военных ведомств на 2003 год, проходит официальный визит министра обороны Украины Евгения Марчука в Швейцарскую Конфедерацию. (укр.)

Під час візиту керівник військового відомства України зустрінеться з Президентом Швейцарської конфедерації паном Паскалем Кушпеном.

У відповідності до плану візиту відбудеться офіційна зустріч Євгена Марчука з керівником Федерального Департаменту оборони, захисту населення та спорту Швейцарської конфедерації паном Самюелем Шмідтом, переговори міністрів віч-на-віч та у складі делегацій.

Під час візиту українська військова делегація планує відвідати ряд міжнародних закладів, зокрема, Женевський Центр з гуманітарного розмінування, Женевський Центр з питань політики безпеки та Центр демократичного контролю над збройними силами.

Міністр оборони України Євген Марчук проведе також переговори з директором Міжнародного Женевського Центру з питань політики паном Жераром Штудманом.

Співробітництво між Міністерством оборони України та Федеральним Департаментом оборони, захисту населення та спорту Швейцарської Конфедерації (ФДОЗНС) базується на положеннях Угоди про військове співробітництво, яка підписана 3 листопада 2002 року у Києві.

До її підписання відносини між оборонними відомствами двох країн здійснювалися шляхом проведення окремих двосторонніх заходів за взаємним погодженням сторін, а також в рамках Програми "Партнерство заради миру".

Зокрема, з 1997 року представники Збройних Сил України регулярно навчаються у Міжнародному Женевському центрі з питань політики безпеки на навчальних курсах з питань міжнародної, європейської безпеки, а також нових питань в політиці безпеки. Всі витрати по перебуванню українських офіцерів на зазначених курсах бере на себе швейцарська сторона.

У жовтні 2000 року відбулася інавгурація Женевського центру демократичного контролю за збройними силами. До складу Бюро цієї міжнародної організації увійшов посол України в Швейцарської Конфедерації, який за поданням міністра оборони України, є членом Ради Фундації.

У вересні 2001 року представники Швейцарської Конфедерації брали участь у відвідуванні 114-го винищувального авіаційного полку та 181-го танкового полку ЗС України, яке проводилось в рамках Віденського документу 1999 року.

2-3 вересня 2002 року відбувся перший офіційний візит в Україну делегації Федерального Департаменту оборони, захисту населення та спорту Швейцарської Конфедерації на чолі з керівником паном Самюелем Шмідом. Головним підсумком зазначеного візиту стало підписання Угоди між оборонними відомствами наших держав, а також Плану двостороннього співробітництва на 2003 рік. Ці документи лягли в основу договірно-правової бази подальшого планомірного розвитку військового і військово-технічного співробітництва між збройними силами України та Швейцарської Конфедерації.

У подальших планах співпраці - проведення систематичних двосторонніх консультацій та переговорів щодо забезпечення загальноєвропейської та регіональної безпеки, спільна участь у навчаннях з миротворчої тематики з використанням полігонів для підготовки збройних сил, започаткування співробітництва між Міністерством оборони України та Женевським міжнародним центром гуманітарного розмінування та Женевським Центром демократичного контролю за збройними силами; навчання представників Збройних Сил України у Женевському міжнародному центрі політики безпеки, використання полігонів ЗС України для підготовки підрозділів ЗС Швейцарії.

Швейцарська сторона опрацьовує питання щодо можливості навчання українських фахівців на спеціальних курсах у Міжнародному Женевському Центрі гуманітарного розмінування, а також стажування українських офіцерів-кінологів Військово-інженерного інституту при Подільській державній аграрно-технічній академії.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також