Состоялось заседание Стратегического комитета SCIFA в формате Тройка ЕС-Украина

14.04.2003, 11:30

В соответствии с предварительными договоренностями, 9 апреля в Брюсселе было проведено заседание Стратегического комитета Европейского Союза по вопросам иммиграции, границ и убежища (SCIFA) в формате Тройка ЕС-Украина. (укр.)

У заході зі сторони ЄС взяли участь представники Грецького президенства, майбутнього Італійського президентства у ЄС, співробітники Європейської Комсії і Генерального секретаріату Ради ЄС.

Українська сторона, у свою чергу, була представлена співробітниками Міністерства закордонних справ України, Міністерства юстиції, Держкомкордону, Держкомнацміграції та Представництва України при ЄС.

Під час цього засідання були обговорені наступні питання: стан виконання Графіку імплементації Плану дій ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ в Україні; стан підготовки до укладення Угоди про реадмісію; міграція та притулок; прикордонний менеджмент; візові питання; питання реалізації Шенгенської Угоди у зв'язку з майбутнім розширенням ЄС.

Сторони мали нагоду узгодити позиції щодо можливості внесення окремих змін та доповнень до Графіку імплементації Плану дій ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ в Україні, беручи до уваги, що цей документ має бути "живим" та гнучким інструментом співробітництва.

Українська сторона поінформувала ЄСвіських партнерів про стан розгляду нею проекту Угоди про реадмісію, а також повідомила про те, що найближчим часом внесе пропозиції щодо дати проведення наступного раунду переговорів. У цьому зв'язку були обговорені також окремі аспекти, пов'язані з укладенням відповідних угод про реадмісією між Україною та Російською Федерацією, а також між ЄС та РФ.

Велику зацікавленість ЄСівської сторони викликала інформація делегації України про вжиті заходи щодо законодавчого, нормативного, адміністративного та організаційного вдосконалення прикордонного менеджменту, надання притулку, посилення боротьби з нелегальною міграцією.

Представники ЄС поінформували, що внесена Грецьким президентством пропозиція щодо встановлення безвізового режиму поїздок до ЄС громадян України-власників дипломатичних паспортів, не знайшла підтримки серед країн- членів під час останнього засідання Візової групи ЄС, яке відбулося 07.04.03. Разом з тим, було повідомлено, що це питання не зніматиметься з порядку денного у перспективі.

Представники ЄС також висловили готовність дещо пізніше повернутись до опрацювання питання щодо організації та проведення в Україні семінару для висвітлення положень Шегенської Угоди,

Проведення засідання стало продовженням практики залучення представників України до співробітництва у рамках внутрішніх органів ЄС високого рівня та підтвердженням пріоритетності співпраці між Україною та ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ.
По материалам официального сайта Представительства Украины при Европейском Союзе.

Читайте також