UEPLAC проведет сравнительный анализ законодательства Украины и ЕС в области права ВТО

30.04.2003, 10:56

До конца нынешнего года будет завершен анализ и разработаны предложения по адаптации законодательства Украины в сфере торговли, финансов и налогов к законодательству Европейского Союза. Определенные изменения и дополнения к нормативно-правовым актам должны обеспечить дальнейшее вступление Украины во Всемирную организацию торговли. (укр.)

Про це заявив Міністр юстиції України Олександр Лавринович під час консультацій з представниками Україно-європейського центру з питань законодавства та правової політики (UEPLAC), які відбулися в Міністерстві юстиції 29 квітня 2003 року.

У ході зустрічі було досягнуто домовленостей з приводу розробки експертами UEPLAC порівняльного аналізу законодавства України та ЄС у сфері права СОТ. Як заявив директор UEPLAC Йоганнес Пост, "перші результати аналізу будуть готові уже в липні".

Зокрема, планується розробити пропозиції щодо змін та доповнень до нормативно-правових актів та їх проектів у сферах, які визначені державами-членами СОТ, як такі, що не відповідають вимогам цієї організації. За словами Олександра Лавриновича, "Міністерство юстиції, як центральний орган виконавчої влади, що здійснює планування та координацію роботи з адаптації вітчизняного законодавства до законодавства Європейського Союзу, зацікавлене, щоб UEPLAC взяв активну участь у доопрацюванні проекту Податкового кодексу України для приведення його у відповідність з вимогами права ЄС та положеннями СОТ". Сторони дійшли згоди про необхідність серйозного аналізу сфери фінансових послуг. UEPLAC також проведе роботу по вивченню митного законодавства України та нетарифних перешкод у торгівлі.

Директор UEPLAC Йоганнес Пост поінформував українського Міністра, що найближчим часом в Україну прибудуть експерти ЄС у сферах, визначених під час консультацій пріоритетними для адаптації.

Йоганнес Пост також повідомив, що UEPLAC має намір взяти участь у конференціях з питань вступу до СОТ, які, мають відбутися у всіх найбільших містах України у травні-червні цього року.

UEPLAC створений на виконання статті 51 "Угоди про партнерство та співробітництво між Україною та Європейським Союзом". Проект фінансується Європейським Союзом та спрямований на приведення українського законодавства у відповідність до законодавства ЄС.
По материалам пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також