Завершился визит Президента Грузии в Украину

24.04.2003, 11:32

Президент Украины Леонид Кучма и Президент Грузии Эдуард Шеварднадзе приняли совместное коммюнике. (укр.)

За запрошенням Президента України Леоніда Кучми 22-23 квітня 2003 року Україну з офіційним візитом відвідав Президент Грузії Едуард Шеварднадзе.

Під час переговорів, які пройшли в традиційній для україно-грузинських зустрічей на найвищому рівні обстановці взаєморозуміння і довіри, Президенти України і Грузії відзначили важливу роль Договору про дружбу, співробітництво і взаємодію у зміцненні і розвитку двосторонніх відносин. Президенти взяли участь у міжнародній конференції "Україна і Грузія в процесах формування нової міжнародної системи безпеки і співробітництва", присвяченій десятиліттю базового Договору.

У ході візиту Президенти Грузії і України обговорили низку актуальних питань міжнародного життя і двостороннього співробітництва. Глави держав заявили про прихильність своїх країн принципам Статуту ООН і загальновизнаним нормам міжнародного права, підтримку стабільності і безпеки у світі.

Президенти обговорили актуальні проблеми міжнародного співробітництва, питання взаємодії двох країн у світових і регіональних міжнародних організаціях. Відбувся обмін думками про процеси європейської і євроатлантичної інтеграції.

Усіляко підтримуючи ініціативу Президента України про завершення процесу повномасштабного формування і функціонування зони вільної торгівлі (ЗВТ) у рамках Співдружності Незалежних Держав, Грузія і надалі має намір максимально сприяти введенню ЗВТ. У цьому зв'язку Президенти висловили впевненість у тому, що з боку інших держав СНД цьому проекту буде забезпечено необхідну підтримку і сприяння.

Під час розгляду питань участі України і Грузії у створенні широкомасштабної комунікаційної мережі і розвитку Євроазійського транспортного коридору, Президенти приділили особливу увагу співробітництву у рамках багатосторонньої Угоди про координацію національних бюро країн-учасниць TRACECA (Європа-Кавказ-Азія).

У контексті розвитку регіонального співробітництва глави держав відзначили важливу роль взаємодії у рамках ГУУАМ, зокрема, у сфері боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, зміцнення контролю кордонів, забезпечення безпеки і ефективного функціонування транспортних коридорів. Президенти також підкреслили важливість реалізації "Рамочної програми ГУУАМ-США зі сприяння торгівлі і транспортуванню, забезпеченню прикордонного і митного контролю, боротьби з тероризмом, організованою злочинністю і поширенням наркотиків".

Глави держав із задоволенням відзначили той факт, що між Грузією і Україною на сьогоднішній день існує широка договірно-правова база, яка охоплює практично всі сфери взаємовідносин двох держав.

Президенти особливу увагу приділили актуальним питанням розвитку двостороннього торговельно-економічного і військово-технічного співробітництва.

Президент Грузії подякував українській стороні за внесок у справу мирного врегулювання грузино-абхазького конфлікту і готовність провести в Україні Міжнародну конференцію з питань Абхазії, Грузії.

Президенти висловили готовність і надалі розвивати співробітництво між Україною і Грузією у дусі особливого партнерства між двома державами.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також