В Киеве проходит украино-российский "круглый стол" по вопросам реализации пенсионной реформы

23.04.2003, 12:45

Сегодня, 23 апреля, в Киеве проходит "круглый стол" на тему "Реформа системы пенсионного обеспечения в России и Украине: структура, этапы реализации". (укр.)

Захід відбувся в рамках року Росії в Україні та Протоколу російсько-українських консультацій з питань співробітництва в соціально-трудовій сфері. Організаторами "круглого столу" стали Міністерство праці та соціальної політики України, Пенсійний Фонд України за сприяння Проекту технічної допомоги агентства США з міжнародного розвитку/компанії ПАДКО "Впровадження пенсійної реформи в Україні".

Російську делегацію на цьому заході очолював перший заступник міністра праці та соціального розвитку Російської Федерації Юрій Люблін. З українського боку виступили голова Комітету ВРУ з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко, перший заступник державного секретаря Міністерства праці та соціальної політики України Іван Гнибіденко і заступник голови правління Пенсійного Фонду України Олексій Зарудний. Головною метою заходу став обмін досвідом між російськими та українськими практиками пенсійного забезпечення.

Довідка. У Росії ключові законопроекти пенсійної реформи вже ухвалені і мають силу з минулого року. Пенсія кожного громадянина Російської Федерації буде складатися з трьох частин.

Перша - це базова фіксована частина трудової пенсії. Джерело цієї складової - єдиний соціальний податок.

Друга - страхова частина трудової пенсії, що перераховується на індивідуальний рахунок працівника роботодавцем. Її джерело - страхові внески.

Обидва ці компоненти належать до розподільного складника пенсії, тобто того, що фінансується з поточних надходжень страхових внесків до Пенсійного фонду і коштів федеральних бюджетів.

Третій компонент - накопичувальний складник трудової пенсії. Це спеціально відокремлена частина страхових внесків, вкладена в інвестиції (акції та облігації російських підприємств, а також активи зарубіжних компаній).

Починаючи з 1 січня наступного року громадянин РФ зможе зробити вибір: чи довірити інвестиційну діяльність в накопичувальній частині своєї пенсії державному Пенсійному фонду чи обрати недержавний пенсійний фонд.

Цікавим є російський підхід до пенсійного страхування самозайнятого населення. Українські підприємці, які використовують спрощену систему оподаткування, перераховують до Пенсійного фонду менше коштів, ніж їхні колеги, які працюють на умовах трудового договору і на звичайній системі оподаткування. Ця проблема була і в наших російських сусідів, проте там не включали пенсійні платежі до загального податку, а запровадили окремий фіксований платіж. Цей платіж гарантує отримання мінімальної трудової пенсії, проте якщо він сплачуватиметься більш ніж 5 років чи в більшому обсязі. Для самозайнятих також передбачене отримання додаткової страхової пенсії, як і для найманих працівників.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також