Швейцария отменила санкции против Украины

03.04.2003, 11:57

Федеральная банковская комиссия Швейцарской Конфедерации распространила специальное обращение к банковским и биржевым учреждениям, другим финансовым институтам Конфедерации, в котором проинформировала об отмене дополнительных контрмер против Украины, введенных по рекомендации FATF (Группы разработки финансовых мер против отмывания денег). (укр.)

В зверненні підкреслено, що контрзаходи скасовано з урахуванням значного прогресу України у боротьбі з відмиванням грошей. Зазначено, що здійснені в Україні законодавчі зміни відповідають рекомендаціям FATF.

14 лютого 2003 року на засіданні FATF в Парижі українська урядова делегація на чолі з Першим віце-прем'єр-міністром України Миколою Азаровим представила звіт про законодавче і організаційне забезпечення боротьби з відмиванням грошей в Україні. Звіт переконав FATF, що в нашій державі досягнуто значного прогресу в цій сфері. Рішенням пленарного засідання (яке приймається консенсусом) країнам, які ввели фінансові контрзаходи щодо України, було рекомендовано їх скасувати.

Товарообіг між Україною і Швейцарією не має вирішального значення в зовнішньоторговельному балансі - так, в січні 2003 року він склав $30 мільйонів із $2833 мільйонів загального товарообігу. Проте, рішення федеральної банківської комісії країни, яка є визнаним банківсько-фінансовим центром світу, має знаковий характер щодо оцінки позиції України у боротьбі з відмиванням грошей.

Водночас, Україна залишається у переліку країн і територій, які не виконують або недостатньо виконують рекомендації FATF. "Чорний список" переглядається щороку, за результатами розгляду річного звіту експертів FATF.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також