Украинские миротворцы уже в Ираке

11.08.2003, 13:05

Первая колонна украинского миротворческого контингента в составе стабилизационных сил в Ираке в понедельник утром пересекла кувейтско-иракскую границу и совершает марш к месту постоянной дислокации в городе Аль Кут провинции Васит. (укр.)

У складі колони, яку очолює командир 19-го окремого спеціального батальйону ЗС України підполковник Юрій Оніщук, 83 одиниці броньованої та автомобільної техніки. Марш триватиме дві доби, а нічний привал особовий склад і техніка українського контингенту здійснять в районі бази Військово- Повітряних Сил США поблизу іракського населеного пункту Ан-Насірія, що в 250-кілометрах від міста Аль Кут.

Протягом всього маршруту руху українських миротворців супроводжують підрозділи американських та британських Коаліційних сил.

Як передбачається планами передислокації українського миротворчого контингенту 12, 13 та 14 серпня до Іраку відбуде ще три колони українських миротворців.

10 серпня було завершено передислокацію особового складу підрозділів 5-ї окремої механізованої бригади ЗС України до Держави Кувейт.

В цей день трьома рейсами літаків Іл-76 Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія" до Держави Кувейт було доставлено останню групу військовослужбовців 5-ї окремої механізованої бригади ЗС України у кількості 207 чоловік.

Всього в період з 7 до 10 серпня 19 авіарейсами літаків Іл-76 Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія" (12 з Києва та 7 з Миколаєва) до Кувейту було доставлено весь особовий склад українського миротворчого контингенту.

8 серпня до порту Ель Кувейт прибув турецький морський паром "Унд Софіт Бей", який доставив до Кувейту всю техніку 5-ї омбр. Зокрема, 60 бронетранспортерів БТР-80, 11 бойових розвідувально-десантних машин БРДМ-2, 217 автомобілів різних типів, іншу спеціальну техніку та контейнери з майном українського миротворчого контингенту, а також 12 військовослужбовців бригади, які супроводжували її.

На сьогодні на території військової бази "Кемп-Койот", яку розташовано у пустельній місцевості в 40 кілометрах від іракського кордону, триває підготовка підрозділів 5-ї окремої механізованої бригади ЗС України до 500- кілометрового маршу до місця постійної дислокації на території Іраку - міста Аль Кут провінції Васіт.

Загальна кількість військовослужбовців українського миротворчого контингенту після проведення заходів переформування та входження 19-го окремого батальйону РХБ захисту ЗС України до складу українського миротворчого контингенту, становитиме 1660 військовослужбовців.

1 вересня особовий склад 5-ї окремої механізованої бригади ЗС України має приступити до виконання завдань у ввіреній зоні відповідальності, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Читайте також