Украинские военные инспектируют военные объекты Турции

15.08.2003, 10:55

Две группы украинских верификаторов осуществляют инспекцию по Договору об Открытом небе и Венскому документу 1999 года на территории Турецкой Республики. (укр.)

Зокрема, перша група інспекторів на чолі з начальником відділу Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковником Федором Цимбалюком здійснює спостережний політ на літаку ескадрильї "Блакитна стежа" Ан-30Б. Це - другий, з часу імплементації Договору, політ українських верификаторів над територією Туреччини. Перший спостережний політ відбувся у вересні 2002 року.

Всього у 2003 році в рамках Договору з відкритого неба та за двосторонніми домовленостями українські верифікатори мають здійснити 7 спостережних польотів. У свою чергу, над Україною буде проведено 10 спостережних польотів.

Другу групу українських інспекторів, що оцінює інформацію військових частин збройних сил Турецької Республіки за Віденським документом 1999 року, очолює начальник групи відділу контролю за звичайним озброєнням Управління верифікації Генерального штабу ЗС України підполковник Ігор Миколаєнко.

Завершуються обидві інспекції 15 серпня.

Віденський документ 1999 року регламентує комплекс заходів щодо зміцнення мір довіри, обмежує певні види військової діяльності та передбачає обмін інформацією між країнами-учасницями про проведення великомасштабних військових навчань. У 2003 році активна та пасивна квоти України за Віденським документом складають по 3 інспекції та 2 візити за оцінкою інформації.

"Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час було підготовлено відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання. У зв'язку з тим, що тільки 9 країн-членів Договору мають спостережні літаки, у минулому році українська сторона два рази надавала власний літак в оренду для проведення польотів в інтересах інших країн-членів Договору. Передбачається, що в цьому році український літак АН-30Б орендуватимуть для проведення інспекцій Німеччина, Туреччина, Польща, Словаччина та Румунія.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також