Корабли группы "Blackseafor" посещают Севастополь

19.08.2003, 11:47

В рамках проведения третьей активации Совместной черноморской военно-морской группы "Blackseafor" корабли этого соединения посещают Севастополь. (укр.)

19 серпня в рамках проведення третьої активації Спільної чорноморської військово-морської групи "Blackseafor" кораблі цього з'єднання з діловим заходом відвідають порт Севастополь.

Під час перебування у Севастополі представники командування "Blackseafor" на чолі з командувачем з'єднанням бригадним адміралом Георгієм Георгієвим та командири кораблів країн-засновниць з'єднання - Болгарії, Грузії, Росії, Румунії, України та Туреччини - проведуть протокольні зустрічі у Головному командуванні Військово-Морських Сил ЗС України та Севастопольській міській державній адміністрації.

В ході зустрічей сторони планують обговорити питання організації пошуково-рятувального навчання, тренувань з надання допомоги пошкодженому кораблю, здійснення проводки за тралами, обміну вантажем у морі тощо.

Під час стоянки у Севастополі, яка триватиме до 22 серпня, екіпажі кораблів "Blackseafor" ознайомляться із визначними пам'ятками міста-героя.

Раніше кораблі Спільної чорноморської військово-морської групи відвідали з візитами порти Атія (Болгарія), Гельджук (Туреччина) і Констанца (Румунія). Планами третьої активації також передбачається відвідування кораблями і суднами цього з'єднання російського порту Новоросійськ та грузинського Поті.

Відповідно до укладеної 2 квітня 2001 року у Стамбулі Угоди про створення Спільної чорноморської військово-морської групи (військові моряки це з'єднання ще називають "за викликом"), основними завданнями "Blackseafor" є проведення операцій з пошуку та рятування, гуманітарних, протимінних операцій, операцій щодо захисту навколишнього середовища, візити доброї волі та інші завдання за згоди держав-учасниць.

У третій активації Спільної чорноморської військово-морської групи "Blackseafor", яка розпочалася 3 серпня, беруть участь військові кораблі та судна країн-засновниць цього з'єднання. Зокрема, Військово-Морські Сили України представлено корветом "Вінниця", болгарський військовий флот представлено фрегатом "Смелі", Грузія відрядила ракетний катер "Тбілісі", корвет типу "Тетал" представляє румунський військовий флот, Російська Федерація представлена фрегатом "Питлівий", а Туреччина - фрегатом "Фатіх". Крім того, Військово-Морські Сили Болгарії та Туреччині виділяють у якості сил забезпечення по одному підвідному човну.

Третя активація передбачає відвідування кораблів та суден Спільної чорноморської військово-морської групи з дружніми візитами порти країн-засновниць "Blackseafor"- Зокрема, 9-12 серпня військові моряки "Blackseafor" перебуватимуть у турецькому порту Гюльджук, 14-17 серпня - у румунській Констанці, 19-22 серпня - в українському Севастополі, 24-27 серпня - у російському Новоросійську та 29-31 серпня - у грузинському Поті.

В ході третьої активації кораблі та судна "Blackseafor" проведуть спільні тренування з тактичного маневрування, протикатерної, протичовнової та протиповітряної оборони, надання допомоги пошкодженому кораблю та людині, що опинилася за бортом. Крім того, військові моряки відпрацюють дії у складі багатонаціонального штабу.

А на підході до Севастополя кораблі "Blackseafor" разом з рятувальним буксиром Військово-Морських Сил ЗС України "Кременець" здійснять тренування з надання допомоги пошкодженому кораблю, а на виході із Севастополя - проводку за тралами спільно з морським тральщиком українського флоту "Черкаси".

Третя активація Спільної чорноморської військово-морської групи "Blackseafor" триватиме до 31 серпня.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також