Ликвидируем банки по-европейски

02.01.2004, 13:19

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам Европейской интеграции рекомендует парламенту поддержать изменения к Закону "О банках и банковской деятельности" (по вопросам ликвидации банка). (укр.)

Метою запровадження цього Закону, зазначили члени Комітету, є потреба вдосконалення заходів впливу, що застосовуються до банків та інших осіб, які є об'єктом перевірки Національного банку України, за порушення ними банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку України або здійснення ризикових операцій.

Так, пропонуються зміни до чинної статті 73 Закону, якою визначаються заходи впливу до банків, у разі порушення ними банківського законодавства, нормативно-правових актів Національного банку України або здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку.

Визначається порядок прийняття НБУ рішення щодо ліквідації банку у разі "неодноразового порушення банком протягом 1 року вимог Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом". Виписана законодавча пропозиція, якою визначено, що "Національний банк України приймає рішення про відкликання у банку банківської ліцензії у разі його ліквідації з ініціативи власників за умови отримання згоди Національного банку України".

Члени Комітету вважають, що введення в дію цього Закону створить необхідні умови для вдосконалення та оптимізації заходів впливу, спрощення, вдосконалення, здешевлення та прискорення здійснення процедури ліквідації банків, що сприятиме захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку, стабільності банківської системи та збільшенню у населення України довіри до банківської системи в цілому.

Комітет наголосив, що законодавчі пропозиції, викладені у згаданих законопроектах, відповідають положенням законодавству Європейського Союзу.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также