Депутаты рассмотрят законопроект о внесении изменений в закон Украины "О концессиях"

24.01.2004, 16:23

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций планирует вынести на рассмотрение пятой сессии парламента проект закона о внесении изменения в статью 3 Закона Украины "О концессиях" (относительно транспортирования и распределения природного газа и электроэнергии), внесенного народным депутатом Александром Гудымой. (укр.)

Законопроектом пропонується виключити з переліку видів господарської діяльності транспортування та розподіл природного газу і транспортування електроенергії.

Аргументується необхідність законодавчої ініціативи потребами захисту національної безпеки держави, зокрема, в сфері забезпечення контролю підприємств, які мають стратегічне значення для її економіки та енергетичної безпеки.

У відповідності із статтею 3 Закону України "Про концесії" у концесію можуть надаватися об'єкти права державної власності, які використовуються для здійснення діяльності у сферах господарської діяльності транспортування та розподілу природного газу, транспортування електроенергії. Внаслідок досить широкого визначення цих сфер, під дію ст.3 підпадають об'єкти, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Це зокрема, газотранспортна система України, магістральні лінії електропередачі (системні, міжсистемні, міждержавні), які мають знаходитися під постійним контролем і управлінням держави. Вказані особливості перш за все стосуються необхідності визначення основ політики права контролю власності і управління даними об'єктами.

Законодавча неврегульованість цієї важливої сфери шкодить інтересам енергетичної безпеки України, вважає О.Гудима.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также