Разработан законопроект о гарантиях избирательных прав граждан

08.01.2004, 10:50

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендует парламенту принять за основу проект закона о гарантиях избирательных прав граждан. (укр.)

На засіданні зазначалося, що серед проблем здійснення суб'єктивних виборчих прав громадян останнім часом особливе місце займає проблема реалізації загального (активного) виборчого права разом з принципом однократної участі виборця у голосуванні. Вона загострилася у зв'язку з визнанням неконституційним дозвільного характеру інституту прописки.

Законопроект передбачає відмінності у здійсненні такого права у загальнонаціональному волевиявленні (де кожен громадянин-виборець повинен мати гарантії реалізації свого права голосу) та у голосуванні в територіальній громаді (де належність до саме цієї територіальної є обов'язковою передумовою участі у виборах).

Законопроект пропонує розв'язувати ці проблеми в єдиному підході, який базується на створенні Державного реєстру виборців. Передбачається створення окремого Державного реєстру виборців з обмеженим обсягом інформації щодо внесених до нього осіб, необхідної для однозначної ідентифікації виборця, характеристики обсягу його виборчих прав (зокрема, пасивного, де Конституція України встановлює деякі додаткові обмеження), а також для складання списків виборців для будь-яких виборів та референдумів.

Передбачається три рівні ведення Державного реєстру виборців - центральний (орган ведення - Центральна виборча комісія), регіональний (орган веденні - відповідні органи юстиції), місцевий (орган ведення - виконавчий орган самоврядування відповідної територіальної громади).

Центральною проблемою для ведення Державного реєстру виборців, вважають народні депутати, є однозначна ідентифікація місця проживання виборця. Така ідентифікація потрібна як для гарантії однократного включення виборця до списків виборців лише на одній виборчій дільниці, так і для визначення тієї територіальної громади, у якій виборець має право голосу на місцевих виборах і референдумах.

Законопроект пропонує запровадження поняття "виборча адреса виборця". Виборча адреса повинна збігатися із місцем постійного проживання виборця, у разі коли він його має і воно є єдине.

Визначення місця проживання виборця пропонується здійснювати відповідно до Цивільного кодексу України. У разі відсутності у виборця місця постійного проживання або наявності кількох місць проживання законопроект пропонує механізм конкретизації виборчої адреси виборця з метою забезпечити його однократне внесення до Державного реєстру і, відповідно, до списків виборців.

Передбачається ряд заходів для уникнення кратного включення виборця до Державного реєстру.

Законопроект передбачає ряд гарантій щодо здійснення особою права бути кандидатом на виборах (пасивного виборчого права). Зокрема, пропонується зняти обмеження щодо права особи бути кандидатом на місцевих виборах, пов'язані із його місцем проживання.

Запропоновані гарантії рівності кандидатів, які беруть участь у виборах одного типу.

Щодо здійснення права на висунення кандидата (номінаційного виборчого права) законопроект пропонує закріпити два основні механізми висунення кандидатів - самовисунення та висунення політичними партіями та їх виборчими блоками (на місцевих виборах - відповідними місцевими організаціями партій та їх блоками).

Прийняття запропонованого проекту, вважають члени Комітету, дозволить уніфікувати як визначення, так і механізми здійснення основних виборчих прав громадян України у всіх виборах та референдумах, проведення яких передбачено Конституцією України.

Єдині механізми реалізації разом із можливостями судового захисту створюють гарантії здійснення виборчих прав громадян України у процесі реалізації права Українського народу здійснювати владу в Україні відповідно до статті 5 Конституції України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также