Депутатам предлагают поддержать дополнения к Закону "О государственной службе"

21.01.2004, 11:00

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендует парламенту поддержать дополнения к Закону "О государственной службе" (по поводу увольнения за коррупционную деятельность). (укр.)

Цей законопроект запропонований народним депутатом Г. Самофаловим.

За словами автора, метою даного законопроекту є розширення переліку обмежень для прийняття на державну службу осіб, які раніше були звільнені з роботи за вчинення корупційних діянь, а також введення нової підстави звільнення з роботи державних службовців, а саме - за вчинення корупційного діяння.

В принципі не заперечуючи проти посилення заходів попередження та боротьби з корупційними діяннями. члени Комітету висловили й зауваження до проекту.

Так, правові та організаційні засади запобігання корупції, виявлення та припинення її проявів докладно врегульовані нормами Закону "Про боротьбу з корупцією". Ним передбачено і правові наслідки вчинення корупційних діянь, у тому числі такий, як звільнення з посади або інше усунення від виконання функцій держави (дострокове припинення депутатських повноважень або звільнення з виборної посади, а так само звільнення з військової служби військової посадової особи).

Оскільки Законом "Про боротьбу з корупцією" встановлено заборону таким особам займати посади в державних органах та їх апараті протягом трьох років з дня їх звільнення, то відповідні зміни необхідно було б пропонувати саме до цієї норми.

Тому пропозиція щодо безстрокового обмеження потребує переконливих аргументів. Одним з них, вважають народні депутати, міг би бути висновок про те, що усі або більшість осіб, які були звільнені з державної служби за вчинення корупційних діянь, а потім були прийняті на посади державних службовців після перебігу трирічного строку обмежень на зайняття таких посад, знову вчинили корупційні діяння. Такий висновок свідчив би про недостатність встановленого законом трирічного терміну обмежень для попередження рецидивів корупційних діянь.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также