Депутатам предлагают частично учесть предложения Президента к Закону "О международных договорах Украины"

06.01.2004, 12:10

Комитет Верховной Рады Украины по иностранным делам рекомендует парламенту частично согласится с предложениями Президента Украины к Закону "О международных договорах Украины". (укр.)

Пропозиції Президента України спрямовані на вдосконалення редакції прийнятого Закону, приведення його у відповідність до Конституції та інших законів України.

Так, згідно Закону "Про міжнародні договори України" ратифікації підлягають міжнародні договори України, зокрема, з питань одержання Україною від іноземних держав і міжнародних фінансових організацій позик.

Члени Комітету вважають, Президент України цілком слушно пропонує, щоб положення Закону, були приведені у відповідність із пунктом 14 статті 85 Конституції України, згідно з яким Верховна Рада України затверджує рішення про одержання Україною лише тих позик, що не передбачені Державним бюджетом України, як від іноземних держав, міжнародних фінансових організацій та банків.

Президент України пропонує також виключити із Закону положення, згідно із яким на Верховну Раду України покладається функція парламентського контролю за виконанням цього Закону та міжнародних договорів України та визначаються способи здійснення цього контролю. Комітет вважає, що посилання Президента на неконституційність цього положення є безпідставним, оскільки Верховна Рада України, відповідно до статті 85 пункт 13 Конституції України, здійснює контроль за діяльністю Кабінету Міністрів України.

Тому вона має право й заслуховувати звіти Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ України, інших міністерств та центральних органів виконавчої влади про стан виконання цього Закону та відповідних міжнародних договорів України, а також проводити парламентські слухання з цих питань.

Щодо пропозиції про уточнення визначення поняття міжнародного договору, то діючий Закон розрізняє лише міждержавний, міжурядовий та міжвідомчий міжнародний договір, залишаючи поза увагою міжнародні договори, що укладаються державою з іншими суб'єктами міжнародного права. Отже, це виключає можливість застосування Закону до відносин, що виникають стосовно договорів, які укладаються Україною з міжнародними організаціями.

Таким чином, для уникнення цієї прогалини, Комітет рекомендує погодитися із пропозицією Президента України про необхідність позначати зазначені договори, як міжнародні договори, що укладаються (укладено) від імені України або від імені Уряду України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также